{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promovirati veće učešće žena u donošenju javnih odluka

F
6.3.2009. u 13:43
0
0
Promovirati veće učešće žena u donošenju javnih odluka
0
Promovirati veće učešće žena u donošenju javnih odluka
Foto: AP
Evropa ne može igrati i pobijediti s polovicom tima koji je na klupi, rekao je Terry Davis, generalni sekretar Vijeća Evrope, povodom objavljivanja izvještaja o učešću žena u donošenju javnih odluka u Evropi.
"Iako ima napretka, trenutačna situacija nije fer, neinteligentna je i neuspješna", dodao je.

Davis je istakao da je u politici rodna nejednakost određujući faktor isto kao i u društvenom i ekonomskim razvoju. Zbog toga bi države članice Vijeća Evrope trebale više promovirati učešće žena u tijelima koja odlučuju.

Izvješaj je objavljen u četvrtak, nekoliko dana prije 8. marta, Međunarodnog dana žena. On pokazuje da je 28,6 posto žena prosječan broj žena ministara i da je prosječna zastupljenost žena u nacionalnim parlamentima 21,7 posto. Od 2005., kada je u prosjeku samo 19,9 posto ministara bilo ženskog roda, postoji napredak, ali je prosjek u nacionalnim parlamentima ostao isti.

Te cifre su daleko od 40 posto kako je preporučilo Vijeće Evrope. Prikupljeni su podaci o primjeni Preporuke Odbora ministara Vijeća Evrope iz 2003. koji postavljaju tih 40 posto minimuma učešća i za žene i za muškarce u tijelima koja odlučuju.

Tekst sadrži izvjestan broj smjernica koje mogu pomoći vlastima u promociji povećanja učešća žena u odlučivanju. Izvještaj sadrži podatke iz 42 od 47 država članica Vijeća Evrope o nacionalnim i regionalnim parlamentima, državnoj, regionalnoj i lokalnoj vlasti, vrhovnim i ustavnim sudovima, diplomatskoj službi i tijelima Vijeća Evrope.

Izvještaj je pokazao da su samo tri države članice dostigle preporučeni minimum od 40 posto žena u svojim nacionalnim parlamentima: Švedska (46 posto), Finska (41,5 posto) i Holandija (41,3 posto).

Finska i Španija su prešle 50 posto zastupljenosti žena u njihovim vladama. Dvije žene su izabrane za šefove država u Finskoj i Irskoj, a u druge dvije države žene su na čelu vlada (Njemačka i Ukrajina).

U pet država nema žena ministara, a samo 10,2 posto gradonačelnika su žene. Rusija je zemlja s najvećim procentom žena na tom mjestu (29,5 posto).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: