Afganistan
0

Promjena politike SAD-a najteža odluka Obame

FENA
Pojedini analitičari i mediji smatraju da će odluka predsjednika SAD-a Baracka Obame o mogućoj promjeni politike u Afganistanu možda biti njegova najteža i najpresudnija odluka, javio je Glas Amerike.

Saradnik njujorškog "Karnegijevog savjeta za međunarodnu politiku" Jonathan Clark rekao je da administracija u ovom momentu detaljno razmatra dvije opcije da li da značajno pojača svoje snage u Afganistanu za oko 40.000 vojnika ili da jednostavno redefiniše ratne ciljeve i koncentriše se na Al-Kaidu.

Administraciija je jasno predočila da ne želi da bude još više uvučena u taj rat, kao Sovjeti, ili Britanci u 19. vijeku, i da rizikuje poraz, dodao je Clark u izjavi "Glasu Amerike".

"Poraz u tom dijelu svijeta predstavljao bi poruku da je muslimanski fundamentalizam uspio da se odupre i porazi jednu supersilu. To bi svakako bio veoma opasan signal i ohrabrenje destruktivnim snagama. Mislim da će ova administracija redefinisati svoje ciljeve tako da budu ostvarljivi u relativno kratkom vremenskom periodu", rekao je Clark.

Na pitanje da li je moguće pobijediti u ratu kao što je ovaj u Afganistanu, bez pouzdanog domaćeg partnera, odnosno afganistanske vlade, Clark je odgovorio: "Ako bacite pogled unazad na nedavni istorijat ratova u toj zemlji, poruka je veoma obeshrabrujuća. U toj zemlji u stvari nemate primjer da je neka okupaciona sila pobijedila ustanički pokret, počevši od britanske imperije, preko Sovjeta pa do današnje situacije. S druge strane, imate Karzaijevu administraciju koja niti je jaka, niti pouzdan saveznik, a uz to smo imali kontroverzne predsjedničke izbore i sada vladu sa labavom podrškom", kazao je on, prenose agencije.