Zahtjev australijske vlade
0

Promjena oslobađajuće odluke za Dragana Vasiljkovića

FENA
Australijska vlada zatražila je od Višeg suda te zemlje da preinači odluku o oslobađanju Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan koji je optužen za ratne zločine.

Zvaničnici su u ime ministra unutarnjih poslova Brendana O`Konora uložili žalbu Višem sudu zbog odluke Nižeg suda donesene tokom ovog mjeseca da Vasiljković ne bude izručen Hrvatskoj, uz obrazloženje da neće imati pravedno suđenje.

  • Žalba je uložena u četvrtak. Australijska vlada ozbiljno shvata međunarodnu saradnju i optužbe za ratne zločine i zabrinuta je da Australija ne postane utočište za ratne zločince, rekao je u petak portparol O`Konorove kancelarije, dodajući da je zahtjev predat u ime hrvatske vlade.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je australijskim medijima da su njegova kancelarija i australijske vlasti u trajnom kontaktu o pripremama žalbe, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Australijski sud uvažio je 2. septembra žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, protiv zahtjeva Hrvatske da bude izručen u tu zemlju i naredio da bude pušten iz zatvora.

Vasiljković je uhapšen u januaru 2006. godine nakon što je Zagreb zatražio njegovo izručenje povodom optužbi da je počinio zločine tokom rata od 1991. do 1995. godine.