Svijet
0

Proljetna snježna oluja iznenadila SAD

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Proljetna oluja donijela je u četvrtak više od 30 centimetara snijega u sjeveroistočne dijelove Sjedinjenih Država, zatvarajući škole, ometajući promet i ostavljajući bez struje više od 100.000 domova i poslovnih objekata u saveznim državama Maine, New Hampshire, Vermont i New York.

Najmanje jedna osoba je poginula u nevremenu, koje će se prema meteorolozima nastaviti i tokom uskršnjeg vikenda.

U dijelovima Mainea, koji graniči s Kanadom, napadalo je do 45 cm teškoga, mokrog snijega, a u središnjem New Hampshireu do 40 cm. Vermont i sjeverni dijelovi države New York pokriveni su s 30 cm snijega, javljaju američke TV stanice.

Proljetni snijeg obično slijedi nakon neuobičajeno toplih zima.

"Uskrs smo imali 25. decembra. Nicali su šafrani, a sada imamo Božić, s toliko snijega. Ponekad je sve naglavačke", izjavio je meteorolog Butch Roberts iz Nacionalne meteorološke službe u Grayu, Maine, za MSNBC News.

Ekipe elektrodistribucije cijelu su noć otklanjale kvarove na mreži i pokušavale obnoviti isporuku struje za 80.000 domova i lokala u New Hampshireu, gdje je snijeg pokidao vodove.

U Maineu je bez struje oko 24.000 kućanstava, prenosi Hina. Snijeg je izazvao velike teškoće u prometu i brojne nesreće, a u jednom takvom udesu u New Hampshireu poginuo je vozač.