Čekajući rezultate
26

Projekcije za Evropski parlament: Zeleni i liberali jačaju, krajnja desnica dobija dodatna mjesta

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izbori za Evropski parlament su završeni u svim državama članicama EU. Prema posljednjim projekcijama izlaznost je najbolje u posljednjih 20 godina, a doći će i do značajnih promjena sastavu parlamenta.

Kako prenosi Guardian, trenutna projekcija izlaznosti je 51 posto. Ovaj podatak isključuje Ujedinjeno Kraljevstvo gdje je izlaznost tradicionalno mala pa bi se moglo desiti da malo umanji sveukupni dojam. Bilo kako bilo, bit će to najveća izlaznost od 1999. godine.

Tradicionalna koalicija u Evropskom parlamentu između Socijalista i demokrata i Evropske narodne partije vjerovatno će izgubiti većinu koju su činili 40 godina. Projekcije kažu da će izgubiti čak 92 mjesta.

Krajnja desnica, partije okupljene u "Evropu nacija i slobode" bi trebala osvojiti 57 mjesta, dok su do sada imali 30.

Evropski liberali su među najvećim pobjednicima, a partija Emmanuela Macrona je tome značajno pomogla. centristički liberali mogli bi osvojiti 102 mjesta, dok su dok su u posljednjem petogodišnjem mandatu imali 67.

Zeleni bi trebali dobiti 71 mjesto i to bi bio njihov rekordni rezultat, a najveću podršku osvojile su zelene partije u Njemačkoj.