Svijet
0

Projekcije za 2007. godinu kažu da nikad neće biti toplije

FENA
Malo snijega i visoke temperature za ovo doba godine ni po čemu ne podsjećaju na januarske zime koje smo imali proteklih godina.

Sudeći po izvještaju britanskih klimatologa – ubuduće su mogući, čak i vjerovatni - snažniji tajfuni, poplave u oblastima na nižim nadmorskim visinama i sve veće suše.

Britanski stručnjaci ističu da je 60 posto šansi da 2007. godina bude najtoplija u historiji zahvaljujući visokom stepenu ispuštanja gasova koji izazivaju efekt staklenika i pacifičkog El Ninja, koji će trajati, prema svim očekivanjima, i do maja ove godine.

Temperaturne studije za 2006. još nisu završene, ali najnoviji podaci ukazuju da je deset najtoplijih godina, počev od 1850., bilo baš u prošloj deceniji. Shodno tome, prošla godina bi trebalo da bude šesta na listi najviših prosječnih temperatura, a projekcije za 2007. kažu da nikada neće biti toplije...

Čak i u trenutku kada snažne zimske oluje zahvataju zapadne dijelove Sjedinjenih Država, u najvećem dijelu zemlje zemlje je neobično toplo.

Prvi put za 130 godina, u New Yorku nema snijega. U Washingtonu, trešnje samo što nisu izbeharale, a botaničari primjećuju da su neke južne vrste cvijeća pronađene u sjevernijim krajevima.

”Bilo je očekivano da u najvećem dijelu zemlje temperature u decembru budu toplije nego što je to normalno. Međutim, očekivali smo da će se to promijeniti u januaru“, kaže meteorolog Berni Rejno.

Korist od visokih temperatura za mnoge u Sjedinjenim Državama je to što su cijene sirove nafte pale na najniži nivo od sredine 2005. godine. Ajra Epstin, broker na Njujorškoj berzi kaže da je blaga zima na sjeveroistoku omogućila da se stvore značajnije zalihe nafte i da je to bila sreća u 2006. godini.

Analitičari vjeruju da će cijene nafte ostati na sadašnjem nivou, bez obzira na to što mnogi koji žive na američkoj istočnoj obali nikada u životu nisu doživjeli blažu zimu.