Svijet
2

Proizvođači mlijeka traktorima blokirali Brisel

SRNA
Nezadovoljni proizvođači mlijeka zakrčili su danas prilaze Briselu stotinama traktora, kao i dio grada u kojem se nalaze institucije Evropske unije, tražeći povećanje otkupne cijene mlijeka za 25 posto, javlja dopisnik Srne.

Evropski proizvođači mlijeka tvrde da otkupne cijene mlijeka nisu dovoljne da pokriju troškove proizvodnje i traže da one budu povećane za 25 posto.

Farmeri iz nekoliko evropskih zemalja, uglavnom Belgije, Njemačke i Francuske, preuzeli su inicijativu "Hiljadu traktora za Brisel" kako bi istakli dramatičnu situaciju u kojoj su se našli proizvođači mlijeka suočeni sa otkupnim cijenama koje ne pokrivaju troškove proizvodnje.

Farmeri žele da se politika otkupnih cijena mlijeka vodi na način koji neće moći da ugrozi opstanak njihovih farmi i koji će ih učiniti manje zavisnim od nepredvidivosti tržišta.

Protest je organizovao Evropski mljekarski odbor, koji je ovom prilikom najavio brojne druge akcije, koje će biti preduzete za vrijeme zasjedanja ministara poljoprivrede zemalja članica EU.

Na dnevnom redu sastanka ministarskog savjeta, koji će biti održan u Briselu u srijedu i četvrtak, biće reforme na polju Zajedničke poljoprivredne politike.

Do sastanka ministara dolazi u vrijeme evropske budžetske krize i oštrog razmimoilaženja između Evropskog parlamenta i zemalja članica oko usvajanja Višegodišnjeg finansijskog okvira za period 2014 – 2020. godine.

Zemlje "neto platioci", koje u evropsku kasu uplaćuju više novca nego što ga povlače, traže radikalne rezove u nacrtu sedmogodišnjeg budžeta, pri čemu bi veliki udarac pretrpjeli fondovi za stimulisanje evropskih poljoprivrednika.

Tu inicijativu podržavaju skandinavske zemlje, ali im se strogo protivi Francuska, koja je najveći evropski korisnik sredstava iz poljoprivrednih fondova.