Svijet
0

Program Erasmus Mundus ulazi u novu fazu

FENA
Erasmus Mundus, program saradnje i mobilnosti na polju visokog obrazovanja, kojim se žele ojačati izvrsnost i privlačnost evropskog visokog obrazovanja i poboljšati suradnja na tom polju s trećim zemljama, ulazi u novu fazu djelovanja, sa znatno većim proračunom i širim opsegom, saopštila je u ponedjeljak Evropska komisija.

U razdoblju od 2009. do 2013., EU će nastaviti podupirati zajedničke programe u Evropi, uz finansijsku podršku najtalentovanijim studentima te profesorima iz zemalja izvan EU, ali će i proširiti obim programa na doktorski nivo te povećati finansijsku podršku, objašnjava EK.

Osim toga, bivši Erasmus Mundus External Cooperation Windows bit će u potpunosti integrisan u program Erasmus Mundus.

Erasumus Mundus je program Evropske komisije kojem je osnovni cilj promocija evropskog visokog obrazovanja i poticanje uspješne međunarodne saradnje. Omogućava stipendiranje studenata i profesora koji su uključeni u neki diplomski studij kojem je Evropska komisija dodijelila certifikat "Erasmus Mundus".

Očekivani proračun Erasmus Mundusa bit će oko 950 miliona eura za razdoblje od 2009. do 2013. godine.

"Nova, druga faza Erasmus Mundusa temelji se na izvrsnom uspjehu prve, i postat će s vremenom referentni program za promociju evropskog visokog obrazovanja širom svijeta. Posebno sam zadovoljan da su Evropski parlament i Vijeće tako značajno povećali sredstava za finansiranje Erasmus Mundusa. Sada smo u mogućnosti proširiti obim i uključiti doktorske studije, te dati velikodušnija sredstva na raspolaganje evropskim studentima za učenje na partnerskim institucijama izvan EU, čime dvosmjerna mobilnost postaje realnost", rekao je u saopćenju evropski povjerenik za obrazovanje, kulturu i mlade Jan Figel.

U razdoblju 2004-2008. Erasmus Mundus i Erasmus Mundus External Cooperation Windows ponudili su više od 10.000 stipendija studentima i profesorima iz čitavog svijeta, uz proračun od 690 miliona eura.