{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje prava

F
20.4.2009. u 19:20
0
59
Proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje prava
0
Proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje prava
Foto: AFP
Slovačka vlada je sigurna da će Međunarodni sud pravde pri donošenju mišljenja o legalnosti secesije Kosova iznijeti stav koji će potvrditi značaj ključnih principa međunarodnog prava, pogaženog u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio je danas šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.
Lajčak je naglasio da Slovačka nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova jer je do tog čina došlo bez dogovora sa srpskom stranom i uz kršenje međunarodnog prava.

Prema stavu vlasti u Bratislavi, prilikom proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine bio je prekršen princip da se pravo na samoopredjeljenje odnosi na narode, a ne na manjine, naglasio je Lajčak na konferenciji u Londonu na temu Samoopredjeljenje protiv teritorijalnog integriteta.

Slovački ministar je nazvao "teško prihvatljivim" i to što su pojedinačne države, a ne međunarodna zajednica i Vijeće sigurnosti UN-a, odlučile da je princip samoopredjeljenja dominantan u odnosu na princip očuvanja teritorijalnog integriteta.

"Iz istih razloga nismo priznali ni jednostrano proglašenu nezavisnost Abhazije i Južne Osetije", naglasio je Lajčak.

Slovački ministar rekao je i da sukobi između prava na samoopredjeljenje i teritorijalnog integriteta država moraju počivati na dogovoru i da budu u skladu s međunarodnim pravom.

"U slučajevima kada dvije strane imaju problem da se dogovore, važno je da međunarodna zajednica, koju predstavlja VSUN, preuzme vodeću ulogu u tom procesu", naglasio je Lajčak, prenio je Tanjug.

Kao pozitivne primjere rješavanja sporova Lajčak je naveo podjelu Čehoslovačke i razdvajanje Crne Gore od Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: