Saudijska Arabija
0

Proglašena pobjeda nad jemenskim pobunjenicima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudijska Arabija proglasila je u srijedu pobjedu nad jemenskim šiitskim pobunjenicima nakon njihovom povlačenju sa cjelokupne saudijske teritorije.
  • Ostvarili smo pobjedu, rekao je pomoćnik saudijskog ministra odbrane princ Kaled bin Sultan u izjavi za novinare, prenosi Reuters.

On je dodao da su pobunjenici bili primorani da se povuku s teritorije Saudijske Arabije, ali da ponegjde još ima snajperista.

Vođa pobunjenika Abdul Malik al-Houti čiji su se ratnici borili protiv Saudijaca i jemenskih vladinih snaga predložili su prije dva dana primirje, navodeći da žele da izbjegnu dalje krvoproliće i da zaštite civile.

  • Od prošle nedjelje, kada su pobunjenici objavili primirje, nisu pucali i mi nismo imali bilo kakvo angažovanje, rekao je general major Said al Gamdi novinara u graničnoj saudijsko-jemenskoj oblasti.

General koji komaduje prvom padobranskom brigadom potvrdio je da Saudijska Arabija više ne razmjenjuje oštru vatru s pobunjenicima i da oni više nisu na saudijskoj teritoriji.

Agencije su navele da je Saudijska Arabija izvela 18 vazdušnih udara prije tri dana na sjever Jemena, a po selima u provinciji Saada (na sjeveru Jemena) ispaljeno je stotine raketa i minobacačkih projektila.

Sukob saudijskih snaga sa šiitskim pobunjenicima počeo je novembra prošle godine.

Husein al-Houti je bio član jemenskog parlamenta koji je 2004. godine započeo oružanu pobunu protiv Jemena.

Agencije su podsjetile da je pobunjene šiite finansirao Iran.

Poslije Huseinovog ubistva, njegov mlađi brat Abdul Malik postao je vođa pobunjenika.