|

Proglašen crnogorski ustav

Proglašen crnogorski ustav
0
F
FENA
23.10.2007. u 00:02
0
komentara
0

dijeljenja
Proglašen crnogorski ustav
Ustav neovisne Crne Gore svečano je proglašen u ponedjeljak navečer na posebnoj sjednici crnogorskog parlamenta. Novi Ustav temelji Crnu Goru kao građansku državu, sa crnogorskim kao službenim jezikom, a u kojoj se još govori srpski, hrvatski, bošnjački i albanski.
Vjeroispovijest je slobodna, bez nabrajanja crkava i vjerskih zajednica. U preambuli su nabrojani svi narodi koji u Crnoj Gori žive.

Proglašenju novog Ustava prisustvovali su najviši politički i
društveni predstavnici Crne Gore, osim predsjednika države Filipa Vujanovića, koji se nalazi u službenom posjetu Rumunjskoj.

Najviši pravni akt Crne Gore, podržalo je 55 zastupnika, čime je osigurana dvotrećinska podrška u parlamentu.

Za novi Ustav glasali su zastupnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i oporbenih - Pokreta za promjene, Bošnjačke stranke i Liberalne partije, dok su protiv bili zastupnici partija iz prosrpskog bloka.

Poslanici tri albanske partije - Albanske Alternative, Demokratskog saveza u Crnoj Gori i Demokratske unije Albanaca nisu sudjelovali u glasovanju o novom Ustavu.

Poslije završetka zasjedanja, intonirana je državna himna i u prisustvu nekoliko stotina građana, uz vatromet, podignuta je zastava ispred zdanja parlamenta, javila je Hina.

Usvajanjem novog crnogorskog Ustava dvotrećinskom većinom u parlamentu stvorene su pretpostavke da se Crna Gora ubrzano ekonomski i demokratski razvija, osnaži institucije i dinamizira proces nalaženja mjesta u društvu razvijenih europskih država i naroda, ocijenio je čelnik DPS-a Milo Đukanović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.