Svijet
0

Profil: CIA otimala i muslimane iz Austrije

FENA
Američka obavještajna služba CIA otimala je i muslimane koji žive u Austriji, tvrdi bečki sedmičnik "Profil".

Kao primjer otmice osoba koje žive u neutralnoj Austriji sedmičnik je naveo izjave jednoga neimenovanog muslimana porijeklom iz jedne istočnoafričke zemlje koji je naseljen u Beču. Taj musliman je januara 2003. uhapšen na aerodromu u Ammanu.

Također je i jedan ljekar egipatskog porijekla, Gamal Menshavi, koji je bio nastanjen u Gratzu, krajem 2002., prilikom puta u Meku nestao u Ammanu.

Prema "Profilu", za Menshavija se pretpostavlja da je blizak ekstremističkoj organizaciji Jamah Islamiyah . On je navodno poznavao Abu Omara, koga je 17. februara 2003. oteo tima CIA-e iz Italije i prebacio u Kairo.

"Profil" tvrdi da talijanski obavještajni izvještaji, ali i izjave talijanskih muslimana, pokazuju da su Menshavi i Omar bili privremeno smješteni u istom zatvoru u Egiptu.

I talijanski general tajne službe Gustavo Piniero nedavno je rekao da je CIA i u Austriji planirala tajne otmice muslimana. "To je dokaz da je CIA "lovila" navodno radikalne muslimane po Austriji", podvlači "Profil".

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije bečkom sedmičniku nije željelo potvrditi ove tvrdnje. Ministarstvo je istaknulo da pošto Menshavi nije austrijski državljanin, nije ni postojao nikakav interes austrijskih vlasti da istraže ovaj slučaj.

Također ni drugi slučaj, musliman nastanjen u Beču, nije austrijski državljanin, pa se ni za njegovu otmicu nisu interesirale austrijske vlasti.

Neimenovani musliman, koji živi 17 godina u Beču, rekao je da je u Ammanu uhapšen i smješten u jedan jordanski zatvor.

"Tukli su me i noćima sprečavali da spavam. Ispitivali su me jordanski i američki specijalci. Oni su željeli saznati imena i adrese, a potom su me ostavili na miru", kazao je on "Profilu".

Kako je naveo, tokom tih saslušanja morao je dati informacije o islamističkoj sceni u Beču, a predbačeno mu je da održava kontakte s Al-Qaidom.

On je kazao da ga je jordanski vojni sud aprila 2003. oslobodio svih optužbi i da se nakon toga vratio u Beč. Po povratku je želio podnijeti tužbu, ali ga je od toga odvratio njegov advokat.