Otkazane stotine letova
46

Produženo prizemljenje aviona Boeing 737 MAX 9 nakon incidenta, provjere će biti pooštrene

L. S.
Američki regulatorni organ za avijaciju produžio je na neodređeno vrijeme prizemljenje aviona Boeing 737 MAX 9 zbog novih sigurnosnih provjera.

Najavljeno je pooštravanje nadzora nad samim Boeingom nakon što je jedan od aviona ostao bez vrata nedugo nakon polijetanja s američkog aerodroma.

Avion Alaska Airlinesa, koji je bio u službi samo osam sedmica, poletio je s aerodroma u Portlandu u Oregonu prošli petak, a nedugo zatim je ostao bez nekorištenih vrata kabine, koja su se odvojila u letu i pala u dvorište privatne kuće.

FAA je u četvrtak najavila zvaničnu istragu o MAX 9. Administrator FAA-e Mike Whitaker rekao je da Alaska Airlines MAX 9 ima "značajnih problema" i ukazao na probleme u proizvodnji Boeinga.

Nakon što su United Airlines i Alaska Airlines otkazali letove do utorka, Federalna uprava za avijaciju (FAA) rekla je da će zahtijevati još jedan krug inspekcija prije nego što razmotri vraćanje aviona u upotrebu.

FAA je u petak rekla da 40 aviona mora biti ponovo pregledano, a zatim će agencija pregledati rezultate i utvrditi da li je sigurnost adekvatna da bi se omogućilo da MAX 9 lete ponovo.

Alaska Airlines i United Airlines, dvije američke aviokompanije koje koriste ove avione, morale su otkazati stotine letova prošle sedmice zbog prizemljenja jer je sve veća kriza zahvatila američkog proizvođača aviona.

Alaska i United Airlines u petak su otkazali sve letove ovim avionima do utorka, a United je otkazao neke dodatne letove i u danima nakon toga, prenosi Reuters.