Plaćao lažna svjedočenja
0

Produžena istraga protiv Berlusconija zbog prostitucije

SRNA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Italijansko tužilaštvo saopštilo je danas da je istraga o ulozi bivšeg premijera Silvija Berlusconija u slučaju povezanom sa prostutucijom produžena na dodatnih šest mjeseci.

Tužilaštvo navodi da im je potrebno dodatno vrijeme da prikupe i prouče dokaze o isplatama koje je Berluskoni navodno davao biznismenu iz Barija Gianpaolu Tarantiniju u zamijenu za njegovo lažno svjedočenje u procesu povezanom sa prostitucijom u kojem je bivši italijanski premijer optuženi.

Italijanska novinska agencija "ANSA" navodi da tužilaštvo ističe da je Berlusconi od bivšeg urednika dnevnika "Avanti" Valtera Lavitole zatražio da vrši pritisak na Tarantinija da slaže o grupi djevojaka iz agencija za pratnju dovođenih u kuću bivšeg italijanskog premijera od 2008. do 2009. godine.

Tužioci optužuju Lavitolu da je djelovao za Berlusconija, nakon što mu je on platio najmanje 654.000 dolara. Tarantini, njegova supruga i dva navodna saradnika kasnije su optužena pred sudom da su pokušali da iznude novac od Berlusconija u zamijenu za njihovu šutnju.

Tarantini je sudijama u Bariju rekao da Berlusconi nije znao da su djevojke iz agencija za pratnju prostitutke. Međutim, sudije navode da dokazi ukazuju na to da je Berlusconi znao da je imao seksualne odnose sa prostitutkama.