Kašmir
0

Produžen policijski sat

FENA
Indijska vojska je danas, treći dan zaredom, produžila policijski sat u Kašmiru, gdje već dvije sedmice traju najmasovniji antiindijski protesti muslimanskih separatista za posljednje dvije decenije.

Indijske snage sigurnosti su od ponedjeljka uhapsile trojicu vođa separatista, dok su tokom noći i jutra nastavile potragu za ostalim organizatorima protesta.

Policija je jučer na demonstracijama ubila petoricu muslimanskih separatista, čime je broj žrtava porastao na 28 tokom održavanja najvećih antiindijskih protesta otkad je 1989. godine počela pobuna separatista protiv vlasti u New Delhiju, koja je odnijela živote više od 43.000 ljudi.

Procjenjuje se da je više od 600 ljudi povrijeđeno u sukobima s policijom od početka demonstracija od prije dvije sedmice, prenio je Reuters.

Produžavanje policijskog sata primoralo je vlasti u New Delhiju da pošalju dodatne federalne policijske snage u Kašmirsku dolinu, koje čine uglavnom hindusi, za koje stanovnici te oblasti tvrde da prekomjerno koriste silu i da batinaju novinare i vozače ambulantnih vozila.

"Apeliramo na narod Kašmira da nastavi s mirnim protestima. Snažno osuđujemo prekomjernu upotrebu sile protiv nenaoružanih demonstranata", kaže se u zajedničkom saopćenju kašmirskih separatista.

Kriza u podijeljenom Kašmiru, koji je dijelom pod kontrolom Indije, a dijelom pod kontrolom Pakistana, izazvala je napetost u odnosima dviju zemalja, a strahuje se i od mogućnosti izbijanja sukoba između lokalnih zajednica - hindu većine u regiji Džamu i muslimana u Kašmirskoj dolini.

Povod za najnoviju krizu bio je spor oko zemljišta koje je lokalna vlada najprije obećala trustu koji upravlja jednim hindu hramom, što je razbjesnjelo muslimane, a potom povukla odluku, što je izazvalo ogorčenje među hindusima.