Svijet
0

Prodi zgrožen Mesićevom izjavom

FENA
Talijanski premijer Romano Prodi kontaktirao je hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mu izrazio zaprepaštenje izjavom predsjednika Stipe Mesića o talijanskom revanšizmu, javljaju u utorak talijanski mediji iz Calcutte gdje Prodi boravi u službenoj posjeti.

Odgovarajući na pitanje novinara, Prodi je u Calcutti komentirao reakciju predsjednika Mesića koji je u ponedjeljak u govoru talijanskog kolege Giorgioa Napolitana povodom Dana sjećanja na fojbe prepoznao "natruhe otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma".

"Stupili smo u kontakt s hrvatskim premijerom kako bismo izrazili naše ogorčenje tim apsolutno neopravdanim riječima", citira talijanska novinska agencija Ansa premijera Prodija.

Mediji prenose i da je talijanski šef diplomatije Massimo D' Alema otkazao za srijedu najavljenu posjetu svoga državnog podtajnika Vittorija Craxija Hrvatskoj, nakon što su Rim i Zagreb razmijenili oštre riječi o talijanskim žrtvama tokom Drugoga svjetskog rata.

Prema saopćenju talijanskog ministarstva vanjskih poslova objavljenog u ponedjeljak navečer D' Alema je za utorak pozvao na razgovor hrvatskog veleposlanika u Rimu.

Prodi je u utorak u Calcutti Mesićevu reakciju na govor što ga je Napolitano izgovorio u subotu nazvao "niskim udarcem".

To je bio "gotovo iznenadni udarac", rekao je Prodi, dodavši da su te riječi "potpuno neopravdane" posebno zato što dolaze poslije "razdoblja velike suradnje između Italije i Hrvatske".

Prodi je naglasio da se osobno zauzimao za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i zbog toga je još više iznenađen "jer riječi hrvatskog predsjednika ne odgovaraju duhu hrvatskog naroda".

Talijanski listovi, prenosi Hina, pridaju veliki prostor talijansko-hrvatskom sporu. Corriere della Sera i La Repubblica posvećuju Mesićevim riječima i talijanskim odgovorima po dvije stranice.

Uglavnom se kaže kako bi i Hrvatska, kao što je to učinila Italija, trebala o povijesti govoriti otvoreno, a ne jednostrano, te kako Mesić nije shvatio Napolitanov govor o fojbama.