Svijet
0

Prodi: Tri hiljade Talijana u Liban

FENA
Talijanski premijer lijevog centra Romano Prodi izjavio je kako će Italija u Liban uputiti tri hiljade vojnika, te kako s Izraelom postoji "čelični pakt" na osnovu kojeg će se izraelski vojnici odmah povući iz Libana kada budu došle plave kacige, javljaju u četvrtak talijanski mediji.

"Tri hiljade Talijana u Libanu", glavni je naslov prve stranice današnjeg lista Repubblica, a i ostala glasila prenose tu Prodijevu izjavu, prenijela je Hina.

Glede pitanja ko će zapovijedati međunarodnim snagama Ujedinjenih naroda, Prodi je kazao kako nije riječ o "natječaju u ljepoti. Mi se ne nudimo, već prihvaćamo ako nam bude ponuđeno" vođenje plavim kacigama.

Prodi je rekao kako je zatražio da svi članovi Vijeća sigurnosti UN-a daju svoj prilog, "ne samo politički, već i materijalni", stvaranju kontingenta međunarodnih snaga. Italija drži kako će okosnicu međunarodnih snaga činiti talijanski, francuski i španski vojnici, odnosno da će Evropa biti nositeljom mirovne misije.

"Izrael je najavio povlačenje svojih snaga dolaskom međunarodnih u Liban. Glede toga pitanja postoji jasan, čelični pakt", rekao je Prodi.

On će poslijepodne na talijanskoj vojnoj zračnoj luci u Grossetu primiti izraelsku ministricu vanjskih poslova Tzipi Livni, koja će razgovarati i s talijanskim ministrom vanjskih poslova Massimom D'Alemom.