{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prodi traga za većinom u Senatu

F
23.1.2008. u 15:06
0
0
Prodi traga za većinom u Senatu
0
Prodi traga za većinom u Senatu
Foto: AP
Talijanski premijer koalicije lijevog centra Romano Prodi, čija bi vlada u srijedu trebala dobiti povjerenje u Zastupničkom domu parlamenta, smatra kako će u četvrtak njegova vlada, unatoč izraženim sumnjama i spekulacijama, dobiti povjerenje Senata, no prema rasporedu snaga, sve će biti do kraja neizvjesno.
Bivši predsjednik republike, senator Francesco Cossiga izjavio je u srijedu, dolazeći na svečanu sjednicu Parlamenta u povodu 60. obljetnice Ustava, kako bi neki senatori iz opozicionog desnog centra mogli naglo oboljeti i na taj način omogućiti izglasavanje povjerenja vladi. Cossiga je kazao kako je uvjeren u Prodijev prolaz u Senatu, dodajući da će neki senatori opozicionog desnog centra možda glasati zajedno sa strankama lijevog centra.

Doživotni senator Giulio Andreotti najavio je u srijedu kako će glasati za povjerenje Prodiju, dok je bivši premijer Lamberto Dini, koji s još dva senatora svojih Demokratskih liberala podupire vladu lijevog centra, izjavio kako još ne zna hoće li glasati za povjerenje, no da je "preporučio Prodiju da odmah podnese ostavku".

Čelnik opozicionog desnog centra Silvio Berlusconi izjavio je kako će pozvati na manifestacije protiv Prodija ako premijer ne podnese ostavku.

Prodi je zatražio glasanje parlamenta o povjerenju vladi nakon što je iz vladajuće koalicije izašao bivši ministar pravosuđa Clemente Mastella sa svojom strankom i svojih 14 zastupnika i tri senatora. Smatra se da izostanak njihove potpore u Zastupničkom domu neće omesti Prodija da dobije dovoljan broj glasova, no da bi zbog tri glasa manje u Senatu ishod glasanja mogao biti neizvjestanjavila je Hina.

Mastella je prošle sedmice podnio ostavku nakon što je obaviješten kako je zajedno sa suprugom Sandrom, predsjednicom regionalnog vijeća Campanije, pod istragom tužiteljstva u Caserti zbog navodnog ucjenjivanja dužnosnika u državnim ustanovama, posebno zdravstvenim, i traženja njihova prelaska u njegovu stranku, demokršćansku uniju UDEUR. Držeći kako nije dobio političku potporu stranaka lijevog centra u tom sudskom slučaju, Mastella je odlučio izići iz vladine koalicije.

Od 630 zastupnika donjeg doma sedam stranaka vladina lijevog centra, ne računajući 14 zastupnika Mastellina UDEUR-a, imaju 322 zastupnika, pet stranaka Berlusconijeva opozicionog desnog centra ima 267 zastupnika, a još 27 zastupnika pripada mješovitoj skupini. Dakle, Prodi u Zastupničkom domu ima većinu.

U Senatu ima 315 izabranih senatora i sedam doživotnih senatora, među kojima su tri bivša predsjednika republike i četiri zaslužna imena, poput nobelovke Rite Levi Montalcini. Sudbina Prodijeve stranke, kao i do sada, umnogome će ovisiti upravo o glasovima doživotnih senatora. Prodi može sigurno računati na glasove pet stranaka koje imaju ukupno 139 senatora. Neizvjesni su glasovi 13 senatora, među kojima su tri Dinijeva, tri iz stranke Italija vrijednosti, ministra transporta i bivšeg suca iz afere čiste ruke, Antonija Di Pietra, no, pretpostavlja se kako bi oni mogli dati potporu Prodiju. Ostaje u pitanju glasanje još 31 senatora, među kojima su tri Mastellina, te sedam doživotnih
senatora. Među doživotnim senatorima, osim Andreottija, već se zna da će za vladu glasati Rita Levi Montalcini, bivši predsjednici Carlo Azeglio Ciampi i Oscar Luigi Scalfaro te Emilio Colombo. Cossiga se još nije izjasnio, a Sergio Pininfarina će, pretpostavlja se, biti odsutan. Na koncu će, kako se pretpostavlja, vjerojatno odlučivati jedan ili dva glasa. Desni centar može računati na gotovo sigurnih 156 glasova senatora, ali ako se ostvare prognoze Francesca Cossige neke od senatora bi mogla zahvatiti "epidemija".

Sudbina Prodijeve vlade, koja je izdržala 614 dana, znat će se u četvrtak poslije 20 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: