Svijet
0

Prodi se povlači na koncu premijerskog mandata

FENA
Romano Prodi
Romano Prodi
Talijanski premijer Romano Prodi najavio je u petak na kongresu Margherite, stranke centra njegove vladine koalicije, da se više neće kandidirati za premijera.

"Na koncu parlamentarnog mandata moja će zadaća biti zaključena, jer je Italiji potreban novi čelnik", rekao je Romano Prodi na koncu svojega govora na kongresu Margherite. Kongres je u petak počeo u Rimu i zaključit će se u nedjelju vjerojatnom odlukom o raspuštanju stranke i stvaranju nove, Demokratske stranke zajedno s Demokratskom ljevicom koja održava svoj četvrti i posljednji kongres u Firenzi, javila je Hina.

"Demokratska stranka politički je lijek za neučinkovitost koalicija", rekao je čelnik Margherite Francesco Rutelli.

Prodi je kazao da je potrebno odmah otvoriti konstituirajuću fazu stvaranja Demokratske stranke te upozorio da su potrebna nova imena u politici.

Demokratska stranka sastavljena od Demokratske ljevice čelnika Piera Fassina i Massima D'Aleme i Margherite rodit će se na kongresu u oktobru ove godine.

Prodijev mandat traje još četiri godine, pošto je prošle godine izabran parlament s petogodišnjim mandatom. Dakle na izborima 2011. Prodi više neće biti premijerski kandidat.