Svijet
0

Prodi podnio ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Italijanski premijer Romano Prodi, nakon 615 dana provedenih na dužnosti, podnio je ostavku jer je njegovoj koalicionoj vladi u gornjem domu parlamenta, Senatu, izglasano nepovjerenje.

Glasnogovornik italijanskog predsjednika Giorgija Napolitana rekao je da će Prodi ostati na položaju dok ne bude pronađen njegov nasljednik.

Postoji i mogućnost da predsjednik raspiše prijevremene izbore, navode poznavaoci političkih prilika u Italiji.

Izvještač BBC-a iz Rima rekao je da bi, ako se to dogodi, koalicija desnog centra - na čelu s bivšim premijerom Silviom Berlusconijem - imala velike izglede da pobijedi.

Glasanje u Senatu, koje je Prodijeva vlada izgubila s razlikom od pet glasova, pratile su, kako navode izvještači, haotične scene: jedan senator je iznesen iz parlamenta na nosilima nakon što ga je neko pljunuo i podsmijevao mu se zbog toga što je rekao da će tokom glasanja podržati premijera.

Italijanski premijer je bio pod pritiskom da podnese ostavku prije početka glasanja o povjerenju vladi.

Vlada je u srijedu uvečer u donjem domu parlamenta dobila podršku, ali su šanse da se tako završi i glasanje u Senatu bile male.

Prodijeva koaliciona vlada, koju čini devet stranaka, zapala je u krizu nakon što je iz koalicije istupila jedna od manjih članica, stranka centra po imenu UDEUR.

Zahvaljujući tome, vlada je ostala bez većine u Senatu, gdje je imala svega dva glasa više od opozicije.

Partija UDEUR je iz koalicije istupila žaleći se da vlada nije pružila dovoljnu podršku njenom lideru Clementeu Mastelleu, bivšem ministru pravde, koji je podnio ostavku nakon što je optužen za korupciju.

U korupcionašku aferu je, navodno, bila umiješana i njegova supruga.

Mastella odlučno odbacuje takve navode.

Analitičari smatraju da pad 61. talijanske vlade nakon Drugog svjetskog rata vjerojatno neće naštetiti talijanskoj ekonomiji jer Prodi, zauzet stalnim političkim preživljavanjem, nije niti počeo provoditi duboke reforme.