Svijet
0

Prodi: Muslimanke mogu nositi veo, ali bez pokrivanja lica

FENA
Raspravi o odijevanju muslimanki, koja se proširila i u Italiji, pridružio se talijanski premijer Romano Prodi, izjavivši kako se protivi zakonima o oblačenju, ali da je za društvo važno da veo ne pokriva lice, prenosi u srijedu list Repubblica, koji posvećuje dvije stranice pokrivalima muslimanskih žena.

Muslimanke, ako žele, neka nose veo, ističe Prodi, "ali im se mora vidjeti lice. To je smisao dobrog ponašanja važan za naše društvo". "Nije riječ o tome kako se ko odijeva, već da li se sakriva ili ne", rekao je Prodi.

U vezi s nošenjem vela koji pokriva lice muslimanske žene nisu jedinstveni ni svi predstavnici islama u Italiji. Oni radikalniji smatraju kako društvo treba dopustiti muslimanskim ženama i pokrivanje lica.

U Italiji inače nema mnogo muslimanki koje se pokrivaju i lice. Mediji pišu o slučaju jedne muslimanske majke koja je dolazila po svoje dijete u talijanski vrtić pokrivena lica. Odgovorni u vrtiću su kazali kako ne mogu dijete pustiti osobi koju ne mogu prepoznati pa sada majka samo nakratko otkriva lice prije preuzimanja djeteta u vrtiću.

Političari desnice, kao parlamentarka Nacionalnog saveza Daniela Santache, kažu kako bi Italija trebala zabraniti nošenje marame muslimanskim ženama, dok političari lijevog centra podržavaju Prodijevu izjavu.

Potpredsjednik Evropske komisije zadužen za sigurnost i bivši ministar vanjskih poslova u vladi desnog centra Silvije Berlusconija, Franco Frattini, protivi se donošenju zakona kojim bi se branilo nošenje vela.

"Kada bi se danas donio zakon o velu, možda bi sutra trebalo donijeti zakon kojim bi se određivala dužina mini suknje. Ne smije se zakonima određivati način oblačenja", rekao je Frattini.