Svijet
0

Prodi: Iran ne smije postati nuklearna sila

FENA
Romano Prodi
Romano Prodi
Predsjednik talijanske vlade Romano Prodi izjavio je u ponedjeljak, tokom susreta s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u Jerusalemu, da se Iran ne smije domoći "nuklearnog vojnog potencijala".

"Apsolutno se slažemo, Iran se ne smije domoći nuklearnog potencijala", rekao je Prodi na konferenciji održanoj s Olmertom.

"Iranu nije potrebno nuklearno oružje da bi obavljao ulogu međunarodne sile. Ako on želi da obavlja tu ulogu, on treba da doprinese stabiliziranju regiona, a utrka u naoružanju upravo se kreće u suprotnom pravcu", dodao je on.

On je također ponovio da bi odbijanje Irana da prekine obogaćivanje urana, kako to zahtijeva UN, moglo natjerati međunarodnu zajednicu da pooštri sankcije. "Iransko odbijanje da se povinuje zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a čini pooštravanje sankcija sve bližim.To nas vodi na put koji niko ne želi", rekao je Prodi.

Izraelski premijer je izrazio zadovoljstvo "talijanskim nepopustljivim stavom prema iranskim prijetnjama". "Nikada nećemo prihvatiti da zemlja koja prijeti da uništi državu Izrael postane jednoga dana nuklearna sila, ali ja vjerujem u napore nacija da će učiniti sve da se to izbjegne", rekao je Olmert.

Predsjednik talijanske vlade, koji se nalazi u prvoj posjeti Izraelu od dolaska na vlast 2006., pružio je također svoju podršku vanrednoj palestinskoj vladi na čelu sa Salamom Fayyadom.

Olmert je također potvrdio da Izrael namjerava "pojačati umjerene snage unutar Palestinske samouprave".