Svijet
0

Prodavci i ugostitelji u SAD-u povlače paradajz zbog pojave salmonele

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki supermarketi i restorani brze hrane obustavili su prodaju nekih vrsta svježeg paradajza nakon upozorenja da je veliki broj ljudi koji su ga konzumirali zaražen rijetkom vrstom salmonele.

Američka agencija za kontrolu hrane i lijekova upozorila je da je nekoliko popularnih vrsta paradajza zaraženo tom bakterijom, ali da još uvijek radi na preciznoj identifikaciji izvora zaraze.

Američki Centar za kontrolu bolesti saopćio je da su slučajevi trovanja salmonelom zabilježeni u 17 država i da je od sredne aprila oboljelo najmanje 167 osoba, uključujući 23 osobe koje su liječene u bolnicama.

McDonald's, Burger King i Taco Bell su neki od američkih lanaca brze hrane koji su prestali služiti svjež paradajz za koji se sumnja da je zaražen salmonelom.

Administracija za kontrolu hrane i lijekova je također saopćila da je sigurno jesti mali paradajz veličine trešnje i grožđa, kao i onaj koji se prodaje zajedno s peteljkom.

Poljoprivrednici sa Floride strahuju da bi industrija paradajza u južnoj saveznoj državi mogla doživjeti potpuni kolaps ako se utvrdi da je paradajz iz te države zaražen salmonelom.

Šteta se procjenjuje na 40 miliona dolara, prenosi VoA, iako federalne vlasti još nisu potvrile prisustvo salmonele na paradajzu sa Floride.