Online aukcija
0

Prodaju se transkripti prisluškivanih razgovora Slobodana Miloševića

FENA
Transkripti prisluškivanih razgovora bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića ponuđeni su na aukciji na internet siteu Limundo po početnoj cijeni od 500 dinara (6,17 eura).

Riječ je o transkriptima Miloševićevih razgovora u periodu od 1995. do 1997. godine sa svojim najbližim saradnicima, porodicom, ali i s mnogobrojnim svjetskim političarima, među kojima se nalazi i tadašnji američki predsjednik Bill Clinton.

Kako za Danas objašnjava prodavač, čije je ime poznato redakciji, riječ je o autentičnim transkriptima Miloševićevih telefonskih razgovora, koje je snimala hrvatska obavještajna služba, dok je Milošević boravio u vili u Karađorđevu, ali nije želio da komentira način na koji je došao do spomenutih transkripata.

Vila u Karađorđevu je, navodi prodavač, bila omiljena rezidencija predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, koji ni sanjao nije da, dok je iz nje vodio državne poslove, sve njegove telefonske razgovore, i službene i privatne, prisluškuje, pomoću najsavremenije američke opreme, obavještajna uprava Hrvatske vojske, odnosno njena „Središnjica elektroničkog djelovanja“. Na taj način, kaže sagovornik Danasa, hrvatski vrh je imao neposredan, trenutni uvid u odluke i planove, namjere i želje, ali i lično raspoloženje tadašnjeg prvog čovjeka Srbije.

Kako ističe, transkripti se odnose na period 1995-1997, a u njima se spominju Milan Milutinović, Goran Milinović, Zoran Lilić, Uroš Šuvaković, Momir Bulatović, Borislav Milošević, Dragan Hadži Antić, Živadin Jovanović, Mira Marković, Marija Milošević, Marko Milošević, Ratko Marković.

Transkripti se sastoje iz 17 dijelova, a nose naslove: Klinton: Lijepo je čuti Vam glas; Predsjednikov bijes; Muke zbog Radovana Karadžića; Vuka na čistinu; Ivan sve aminuje; Telekom kao spas; Antić ne čita novine; Srbi nisu Kurdi; Urota protiv Srbije; Igre oko Kosmeta; Miru brinu piloti; Meni Klinton kaže; Surovi zakon mafije; Mrak širom Srbije.

Na siteu se navode i dijelovi razgovora Marka Miloševića od 26. aprila 1997. sa Nenadom Batočaninom, pripadnikom ličnog osiguranja Slobodana Miloševića i Markovim instruktorom za korištenje vatrenog oružja, u kojem mu mlađi Milošević prepričava svoje doživljaje s vježbi na streljačkom poligonu. Batočanin je ubijen 26. novembra 2002. u Beogradu.