Svijet
12

Prodaja marihuane u Koloradu: Osmijeh vrijedan 400 dolara

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Od 1. januara u američkoj saveznoj državi Kolorado moguće je kupiti marihuanu u prodavnicama - za samo 24 sata zarada je iznosila milion dolara, uprkos visokim cijenama opijata.

Cijena unce (28,35 grama) kanabisa, koji se prodaje građanima za ličnu upotrebu, iznosi oko 400 dolara. Poređenja radi, marihuana u medicinske svrhe /po preporuci ljekara/ košta oko 200 dolara za uncu. Pretpostavlja se da će cijena narkotika pasti kad se na tržištu otvori još nekoliko prodavnica. Prvog januara, prvi put u historiji SAD, otvorene su specijalne prodavnice za marihuanu. Zasad samo u Koloradu.

Danas trideset prodavnica u toj saveznoj državi trguje marihuanom. Zakoni dozvoljavaju građaninu koji je napunio 21 godinu da posjeduje uncu marihuane. Odluka o legalizaciji marihuane donijeta je na referendumu 6. novembra. Marihuana polako "osvaja" SAD, u nekim državama trenutno je legalizovana samo u zdravstvu.

Njujork će biti dvadeset prva američka država koja je legalizovala korištenje marihuane u medicinske svrhe. Na federalnom nivou, upotreba trave je protivzakonita, pa će u početku samo 20 bolnica moći da propisuju marihuanu pacijentima. Marihuanu će moći da dobiju ljudi oboljeli od raka, glaukoma i nekih drugih ozbiljnih bolesti. Pri tom, uzgoj konoplje će biti zabranjen.

Tokom godine marihuana će biti u prodaji i u Vašingtonu.