Kontinuirani rast
0

Prodaja antidepresiva u Rusiji dostigla petogodišnji maksimum: Prodato 3,6 miliona pakovanja

S. M.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Prodaja antidepresiva u ruskim apotekama dostigla je petogodišnji maksimum u prvim mjesecima 2024. godine, objavio je u srijedu poslovni dnevnik Vedomosti, pozivajući se na kompaniju za istraživanje farmaceutskog tržišta DSM Group.

Stručnjaci su taj uspon povezivali sa doktorima koji sve češće propisuju antidepresive umjesto sedativa i sredstava za smirenje iz sovjetskog doba čiji efekti nisu naučno dokazani, prenosi The Moscow Times.

Prema podacima DSM grupe, ruske apoteke su prodale 3,6 miliona pakovanja antidepresiva u vrijednosti od 31,3 miliona dolara u prvih 11 sedmica 2024.

To je više u odnosu na 2,7 miliona prodatih pakovanja u istom periodu 2023., 3,3 miliona pakovanja u 2022. i po 1,8 miliona pakovanja u 2021. i 2020. godini.

Veliki apotekarski lanci potvrdili su da je prodaja antidepresiva u porastu i nominalno i u procentima.

Antidepresivi postepeno potiskuju biljne i sedativne lijekove, uključujući Corvalol i Phenibut, čija je potražnja blago opala od 2019. godine, navode Vedomosti.

Antidepresivi će nastaviti da dobijaju popularnost u Rusiji jer uznemirenost javnosti ostaje velika, rekao je za Vedomosti generalni direktor DSM grupe Sergej Šuljak.