Kina na udaru
0

Procurio dokument: Lideri G7 će zahtijevati novu istragu o porijeklu koronavirusa

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lideri samita G7 pozvat će na novu, transparentnu istragu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o porijeklu koronavirusa, kaže se u nacrtu saopćenja za sastanak, koje je procurilo u javnost.

Poziv je inicirala administracija američkog predsjednika Joea Bidena i prati njegovu odluku da se proširi američka istraga o porijeklu pandemije, pri čemu jedna obavještajna agencija naginje teoriji da je virus pobjegao iz laboratorije u Wuhanu.

Široki konsenzus naučnika ostaje da je najvjerovatnije objašnjenje da je koronavirus prirodnim slučajem prešao na ljude sa životinje. Istraga WHO-a na terenu ranije ove godine zaključila je da je "krajnje malo vjerovatno" da je pandemija počela u laboratoriji.

Prema Bloomberg Newsu, koji je imao uvid u nacrt saopćenja, G7 će se također obavezati na isporuku milijardu dodatnih doza vakcine protiv koronavirusa tokom naredne godine, kako bi ubrzao globalnu zaštitu od bolesti.

U saopćenju se tvrdi da će nova obaveza dramatično povećati broj ljudi u zemljama u razvoju, kojima će biti ponuđena vakcina. Uoči dolaska na samit Biden je rekao da će se SAD obavezati kupiti 500 miliona doza Pfizerove vakcine za distribuciju u zemlje u razvoju.

Saopćenje koje se često objavljuje uoči samita G7 trebalo bi biti završeno u nedjelju, nakon trodnevnog sastanka u Cornwallu. Na samitu 2020. godine u Francuskoj lideri su odustali od objavljivanja onoga na šta su se obavezali nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump, odbio potpisati pismo.

Prema izvještaju Bloomberga, ovogodišnje saopćenje sadržavat će zakletvu za borbu protiv prisilnog rada u globalnim lancima snabdijevanja, posebno tamo gdje se zloupotrebljava rad manjina.

U jasnom kontraudarcu Kini, obaveza će primorati lidere Evropske unije (EU), SAD-a, Kanade, Japana i Velike Britanije da preduzmu mjere protiv Pekinga nakon zlostavljanja ujgurskih muslimana u Xinjiangu.

Ukoliko EU i SAD usaglase stavove u odnosu na Kinu, to će dati vjetar u leđa Bidenovoj administraciji koja traži saveznike koji bi ih podržali protiv Pekinga, ali i naglašava da ne žele nikoga primoravati na biranje strana.

EU je dosad pokušala balansirati između Kine i SAD-a, ne želeći pogoršati odnos ni sa jednom od dvije sile.

Uključit će obećanje da će se ukinuti nepotrebna trgovinska ograničenja na izvoz vakcina, zajedno s obavezama da se prijeđe na vozila s nultim emisijama ugljika i obećanje novih sredstava za suzbijanje klimatskih vanrednih situacija, istovremeno naglašavajući potrebu da se osigura dugoročna održivost javnih finansija nakon što se oporavak od koronavirusa čvrsto uspostavi.

Navedeno je i da će se od Rusije tražiti da se suoči s hakerskim grupama koje provode takozvane ransomware napade i koriste virtuelne valute za pranje novca od otkupnina i vrše druge cyber zločine, piše The Guardian.