Afganistan
0

Procurili tajni podaci NATO-a o ubistvima civila

Sarajevo-x.com
Tajni dokumenti NATO-a koji su procurili u javnost kažu da su NATO-snage ubile stotine afganistanskih civila tokom rata, a da te nesreće nisu prijavile.

Više od 90.000 dokumenata američke vojske pokazuju da je u nesretnim slučajevima tokom šestogodišnjeg rata u Afganistanu poginulo više stotina civila. Ovi podaci nisu objavljeni, niti je broj civilnih žrtava prijavljen. Također, u podacima se navode i tajni detalji o operacijama protiv talibana.

Internet-stranica www.wikileaks.org, koja služi za besplatno anonimno prikupljanje i objavljivanje povjerljivih dokumenata iz cijelog svijeta, je u nedjelju izvijestila o ovom otkriću. Novine "New York Times" i londonski "Guardian", kao i njemački "Der Spiegel" su ove podatke dobile prije svih.

Bijela kuća je osudila otkrivanje dokumenata jer navodno ugrožavaju živote Amerikanaca i njihovih partnera. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, general Jim Jones, izjavio je da dokumenti obuhvataju period od januara 2004. do decembra 2009. godine, tokom upravljanja predsjednika Georgea W. Busha.

General Jones kaže da se to događalo prije nego je sadašnji američki predsjednik Barack Obama najavio novu strategiju značajnim povećanjem sredstava za Afganistan i više se pozabavio "Al-Qaidom" i talibanima u Pakistanu upravo zbog teške situacije tokom nekoliko proteklih godina.

"Times" navodi da dokumenti uključuju zaključke vojnih oficira i diplomata koji govore o strahu SAD-a da pakistanska obavještajna služba zapravo pomaže afganistanskim pobunjenicima.

Prema "Timesu", u dokumentima piše da Pakistan dopušta predstavnicima svoje špijunske organizacije da se sastaju direktno sa talibanima na tajnim strateškim sastancima kako bi organizovali mreže militantnih grupa koje se bore protiv američke vojske u Afganistanu, pa čak i o planiranju atentata na afganistanske lidere.

"Guardian" je podatke prenio, u smislu da otkriveni dokumenti ne dokazuju tajnu saradnju pakistanske obavještajne službe i talibana.

General Jones je u nedjelju pohvalio suradnju Pakistana i SAD-a i konstatovao da su zajedničkim operacijama protiv terorizma zadali težak udarac vodstvu "Al-Qaede", te je pozvao Pakistan da nastavi borbu protiv pobunjenika.

"Guardian" se u svojim izvještajima fokusirao na dokumente o specijalnim jedinicama koje su bile zadužene za operacije hapšenja talibana bez suđenja kao i na sakrivene podatke o tome da su talibani nabavili smrtonosne projektile zemlja-zrak.

"Der Spiegel" je izvijestio da su afganistanski zvaničnici bespomoćne žrtve talibanskih napada. Magazin navodi da opasnost raste u ratnoj zoni gdje su stacionirani njemački vojnici.

Povjerljivi dokumenti su većinom sirovi obavještajni podaci oficira koje analitičari koriste kako bi savjetovali kreatore politike, a ne zvanični podaci američke Vlade.

Iako ovi dokumenti u javnost iznose podatke koji se rijetko mogu vidjeti, njihova suština je već odavno poznata Amerikancima. Američki zvaničnici su prethodno osudili saradnju nekih pakistanskih zvaničnika sa pobunjeničkim grupama kao što je "Haqqani".

Uspjeh američkih specijalnih trupa u eliminaciji talibanskih meta pohvalili su američka vojska i zvaničnici obavještajne službe.

Dva američka zvaničnika koja su govorila pod uvjetom da ostanu anonimni, tvrde da je Obama sa svojom administracijom već rekao vlastima Afganistana i Pakistana šta mogu očekivati od ovih dokumenata, kako bi se izbjegla dodatna sramna otkrića.

Agencije Vlade SAD-a se suočavaju sa mogućnošću otkrivanja povjerljivih podataka otkad se u javnosti pojavio videozapis iz kokpita helikoptera 2007. godine koji je prikazao ubistvo nenaoružanih ljudi u Bagdadu. Za otkrivanje ove povjerljive informacije je okrivljen analitičar Bradley Manning, koji je početkom ovog mjeseca uhapšen zbog više prekršaja koji se tiču zloupotrebe i odavanja povjerljivih podataka.

Manning se pohvalio jednom bivšem hakeru da je skinuo oko 260.000 povjerljivih podataka State Departmenta i prenio ih na stranicu wikileaks.org.

Nakon toga ga je haker prijavio jer nije mogao živjeti sa saznanjem da bi objavljivanje ovih dokumenata moglo odnijeti mnogo života, piše "Associated Press".