Svijet
0

Procjena Del Ponte da Srbija ne napreduje u hapšenju optuženika

FENA
Srbija nije ostvarila napredak u hapšenju preostalih odbjeglih haških optuženika o čemu ovisi njezino približavanje Evropskoj uniji, zaključak je prvoga dana posjete glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Beogradu, tvrdi beogradska Televizija B92 u četvrtak navečer.

Na nivou hapšenja haških bjegunaca Srbija nije ostvarila napredak, pri čemu Carli del Ponte nije jasno kako je to moguće, kad svi srbijanski dužnosnici stalno izjavljuju da sve čine na njihovom hapšenju, prenosi B92.

U ostalim područjima saradnje s Haškim sudom (ICTY) postignut je napredak, navodi B92.

Del Ponte u Beogradu procjenjuje koliko Srbija stvarno čini da uhapsi Ratka Mladića i još tri odbjegla optuženika za ratne zločine nakon čega će o tome izvijestiti dužnosnike Evropske unije koji će temeljem njezinih nalaza odlučiti hoće li Bruxelles parafirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom.

Del Ponte je početkom oktobra rekla ministrima vanjskih poslova zemalja EU-a da Srbija još uvijek ne želi uhapsiti Mladića, bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba i njihova bivšeg političkog čelnika Radovana Karadžića te još dvojicu bjegunaca Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

Glavna haška tužiteljica se sastala sa članovima Akcijskog tima za okončanje saradnje s Haškim sudom, predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s ICTY-jem Rasimom Ljajićem i tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem, kao i čelnicima vojne i civilne službe sigurnosti Svetkom Kovačem i Radom Bulatovićem, te direktorom srbijanske policije Miloradom Veljovićem, koji su je, kako tvrdi Televizija B92, uvjeravali da ima dovoljno razloga da njen sljedeći izvještaj Evropskoj uniji ipak bude bolji od prethodnog.

Vlada Srbije saopštila je, nakon njenog susreta s Ljajićem, da je del Ponte izjavila kako njena namjera nije onemogućavanje približavanja Srbije Evropskoj uniji, ali da neće odustati od namjere da svi odbjegli optuženici budu izručeni Haškom sudu.

Carla del Ponte će u petak razgovarati s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, a obratit će se i predstavnicima Parlamentarne skupštine NATO-a koji također borave u Beogradu.

Nakon posjete Beogradu ona će novi izvještaj o suradnji Srbije s Haškim sudom predati evropskom povjereniku za proširenje EU Olliju Rehnu, koji je najavio da će od njene ocjene ovisiti da li će Srbija konačno i parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.