{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pročitan obdukcioni nalaz Stambolićevih posmrtnih ostataka

F
6.3.2007. u 16:32
0
0
Pročitan obdukcioni nalaz Stambolićevih posmrtnih ostataka
0
Pročitan obdukcioni nalaz Stambolićevih posmrtnih ostataka
Milorad Ulemek Legija; Foto: Beta
Pred Velikim vijećem Vrhovnog suda Srbije, u trećestepenom postupku po žalbama na presude dvojici osuđenih na po 40 godina zatvora za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, danas je pročitan obdukcioni nalaz Stambolićevih posmrtnih ostataka i iskaz svjedoka saradnika Nenada Šarea.
Trećestepeni postupak pred Velikim vijećem VSS vodi se po žalbama Milorada Ulemeka Legije i Branka Berčeka, kojima je za ova krivična djela izrečena maksimalna kazna od po 40 godina zatvora.

Predsjedavajući Vijeća sudija Milena Ilić-Drecun, obrazlažući tok prvostepenog sudskog postupka, pročitala je obdukcioni nalaz u kome se navodi da je DNK analizom utvrđeno, za leš koji je pronađen zakopan na Fruškoj gori, da su posmrtni ostaci Stambolića.

U tom obdukcionom nalazu navedeno je i da na lešu nedostaju šake, podjezična kost i jedan vratni pršljen, i da je na osnovu povreda na lobanji utvrđeno da su u Stambolića ispaljena dva projektila.

Pročitan je i zapisnik sa uviđaja na Fruškoj gori kada je Šare pokazao mjesto gdje je Stambolić ubijen i zakopan.
Predočen je i iskaz svjedoka saradnika Šarea, koji je neposredno saslušan u prvostepenom postupku u Posebnom odjeljenju Okružnog suda, u kome opisuje kako je Stambolić praćen, otet i odvezen na Frušku goru, gdje je ubijen, tvrdeći da su ovo počinila osmorica optuženih.

Ilić-Drecun je pročitala i iskaze osuđenih Radeta Markovića i Milorada Bracanovića koje su dali na suđenju i u kojima negiraju svoju krivičnu odgovornost.

Sudija je detaljno obrazložila Markovićevu izjavu, datu u istražnom postupku, kojom tereti Slobodana Miloševića kao nalogodavca ubistva Stambolića i Draškovića, u kojoj je i sebe teretio za umiješanost u ta krivična djela.

Kako je rekla Ilić-Drecun, u zaglavlju te izjave navedeno je da se Markoviću obećava status svjedoka saradnika, pa je tokom prvostepenog sudskog postupka ova izjava dva puta izdvajana i vraćana iz spisa predmeta.

Na suđenju Marković je izjavio da ta njegova izjava nije tačna, da je bio izložen pritiscima i da se ne stidi što je bio slomljen i potpisao izjavu.

U prvostepenom postupku, kazala je Ilić-Drecun, saslušano je više svjedoka, među kojima i Stambolićev sin Veljko, koji je izjavio da njegov otac nije imao namjere da se bavi politikom, i da je vodio miran porodični život.

U toj izjavi Veljko Stambolić je rekao da su oko mjesec dana prije nego što je Ivan otet primijetili neke sumnjive ljude u blizini zgrade gdje žive, ali da njegov otac nije dozvolio da se to prijavi policiji.

Vrhovni sud Srbije je, odlučujući po žalbama na prvostepenu presudu u ovom krivičnom predmetu, Ulemeku i Berčeku potvrdio po 40 godina zatvora, dok je Nenadu Bujoševiću smanjio od 40 na 35 godina zatvora, a Dušku Maričiću sa 40 na 30 godina zatvora.

Bracanoviću je smanjena kazna sa 4 na 2 godine zatvora, dok je Leonidu Milivojeviću povećana sa 15 na 30 godina.
Markoviću i Nenadu Iliću je potvrđena kazna od po 15 godina.

Pošto su drugostepenom presudom Ulemek i Berček osuđeni na maksimalne kazne, oni su jedino od osuđenih imali pravo da ulože trećestepenu žalbu na te presude.

U ovom trećestepenom postupku, Vrhovni sud će odlučivati i o vanrednom pravnom iljeku - zahtjevu za preispitivanje zakonitosti pravosnažne presude koju su podnijeli osuđeni Marković, Milivojević, Ilić i Bracanović.

Današnjem zasedanju suda, osim Ulemeka i Berčeka, prisustvovao je i Marković, čiji su branioci juče zahtijevali da se njihov branjenik iz Okružnog zatvora dovede na sud.

Sjednica sudskog vijeća bit će nastavljena sutra, prenosi Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: