Ukidaju se sankcije
39

Pročitajte detalje tursko-američkog dogovora o Siriji

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države i Turska postigle su dogovor o prekidu ofanzive u Siriji. U zajedničkoj izjavi dviju zemalja navodi se kako će obje zemlje ostati posvećene zaštiti teritorija članica NATO-a, zaštiti ljudskih života i borbi protiv IDIL-a.

SAD i Turska su potvrdile svoju vezu kao dvije članice NATO-a, a SAD-a poručuje da razumije legitimnu zabrinutost Turske u vezi sjeverne granice.

Turska i SAD se slažu da uvjeti na terenu, posebno na sjeveroistoku Sirije, trebaju bližu koordinaciju na bazi zajedničkih interesa. Obje zemlje ostaju posvećene zaštiti NATO teritorije i populacije protiv svih prijetnji s motom "svi za jednog, jedan za sve".

"Dvije zemlje ponavljaju svoja obećanja da će raditi na čuvanju ljudskih života, ljudskih prava i zaštiti religijske i etničke zajednice. Turska i SAD ostaju posvećene borbi protiv IDIL-a na sjeveroistoku Sirije. Ovo uključuje koordinaciju u zatvorskim ustanovama i interno raseljenim osobama s teritorije koju je nekada IDIL kontrolisao na prikladan način", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Obje zemlje saglasne su da trebaju provoditi operacije čija meta moraju biti samo "teroristi i njihova uporišta".

Turska je izrazila svoju posvećenost osiguranju sigurnosti i blagostanju svih stanovnika naseljenih u centrima koji se nalaze u sigurnoj zoni koju kontrolišu turske snage te će uložiti maksimalne napore da ne naude civilima i civilnoj infrastrukturi.

"Obje zemlje su ponovile svoju obavezu da sačuvaju političku ujedinjenost i teritorijalni integritet Sirije i UN-ov proces koji ima za cilj da okonča konflikte. Obje strane su se usaglasile o važnosti funkcioniranja sigurne zone s ciljem okončanja zabrinutosti Turske o nacionalnoj sigurnosti, što podrazumijeva uklanjanje teškog naoružanja sa svih ratnih pozicija kurdskih snaga YPG-a. Sigurnu zonu će osiguravati turske oružane snage i dvije strane će povećati svoju saradnju na svim poljima", navodi se u izjavi.

Turska će pauzirati operaciju "Mirovno proljeće" kako bi omogućila povlačenje YPG-a u sigurnu zonu u roku od 120 sati. U tom periodu Amerikanci će kurdskim snagama pomoći u povlačenju.

"Kada operacija 'Mirovno proljeće' bude pauzirana, SAD će ukinuti sankcije od 14. oktobra 2019. godine koje podrazumijevaju blokadu imovine i zabranu ulaska određenim osobama zbog situacije u Siriji, te će konsultovati Kongres kako bi se postigao mir i sigurnost u Siriji", zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Podsjetimo, Turska je prošle sedmice pokrenula vojnu akciju na sjeveru Sirije u cilju da kurdske snage u toj zemlji potjera južnije, a kako bi pod kontrolu stavila širi pogranični pojas.

Ankara kurdske snage u Siriji, kojie pod kontrolom drže više od trećine teritorije zemlje i koje su se borile protiv Islamske države, smatra teroristima koji mogu biti prijetnja stabilnosti Turskoj.