Amnesty International
0

Proces protiv Hamdana 'suštinski manjkav'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International ocijenila je da sudski proces u Guantanamu protiv Salima Hamdana, bivšeg vozača Osame bin Ladena, za pružanje pomoći teroristima nije ispunio međunarodne standarde, pri čemu tvrdi da je proces koji se vodi ispred porote koju čine oficiri "suštinski manjkav".

Bijela kuća je saopćila da je Salim Hamdan imao pošteno suđenje, prema odredbama o američkom vojnom sudstvu. Hamdan je bio nevin dok se nije dokazalo protivno i mogao se braniti, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće.

Porota posebnog vojnog tribunala u američkoj bazi Guantanamo proglasila je krivim Salima Hamdana, bivšeg vozača Osame bin Ladena, za pružanje pomoći teroristima.

Hamdan je oslobođen od tačke optužnice koja se odnosila na sudjelovanje u terorističkoj zavjeri. Bez obzira na to, prijeti mu kazna doživotnog zatvora. Ovo je bilo prvo suđenje pred posebnim vojnim tribunalom u Guantanamu, jednom od zatočenih osumnjičenika za terorizam.

Za vrijeme dvosedmičnog suđenja, tužitelji su tvrdili da je Hamdan bio aktivni član terorističke mreže al-Qaida, koji je sudjelovao o transportiranju naoružanja, te da je bio vozač vođe al-Qaide, Osame bin Ladena. Odvjetnici Salima Hamdana tvrdili su da je on 'običan čovjek' koji je jedino želio zaraditi za život te da nije bio član al-Qaide.

Ovo je bilo prvo suđenje za ratne zločine u SAD-u od kraja Drugog svetskog rata.

Salim Hamdan je zarobljen u Afganistanu 2001. godine kada su u njegovom automobilu pronađene dvije rakete tipa zemlja-zrak.

Salim Hamdan, koji bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor, zaplakao je kada je pročitana presuda.

Njegov advokat je rekao da će podnijeti žalbu na presudu. Pritvorenici u Guantanamu imaju pravo na žalbu pred američkim civilnim federalnim sudovima i u konačnom slučaju pred američkim Vrhovnim sudom.