Javier Solana
0

"Proces proširenja EU treba biti nastavljen"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Proces proširenja Evropske unije treba biti nastavljen, rekao je u subotu u Stockholmu visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Javier Solana.

Na marginama neformalnog susreta ministara vanjskih poslova EU-a, koji je u subotu okončan u Stockholmu, Solana je rekao da je njegov sastanak s predstavnicima zemalja kandidata za prijem u Uniju – Hrvatske, Turske i Makedonije – bio uspješan.

Jasno da imamo iste ideje i način na koji posmatramo probleme i način njihovog rješavanja, saopćila je EU.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je kako se nada da će Turska i cijeli zapadni Balkan tokom švedskog predsjedavanja EU-om ući u novu fazu pristupanja Uniji.

"Mislim da je kiparski mirovni proces jedan od najvažnijih događaja tokom narednih mjeseci", rekao je Bildt u komentaru o proširenju EU-a.

Francuski šef diplomatije Bernard Kouchner izjavio je ranije u subotu u Stockholmu da Turska nije prva na listi zemalja za prijem u EU, jer u Uniju treba najprije da uđe cijeli zapadni Balkan.

Talijanska novinska agencija Ansa je javila da je Švedska, predsjedavajuća EU-om, ponovila podršku ulasku Turske u Uniju, ali su drugi evropski partneri, među kojima Francuska, potvrdili svoje zalaganje za "privilegirano partnerstvo" s tom zemljom.

Crna Gora i Albanija su podnijele Bruxellesu zahtjev za dobivanje statusa kandidata za prijem u EU, a očekuje se da bi to do kraja godine mogla učiniti i Srbija.

Te tri države, kao i Bosna i Hercegovina, imaju sporazume o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om (SSP), što se smatra "predvorjem" najuspešnije regionalne integracije u svijetu.

Glavna tema o kojoj su ministri vanjskih poslova EU-a razgovarali, pored Kipra, bila je situacija u Afganistanu i jačanje političke i ekonomske strategije u toj zemlji, kazao je Bildt.