SAD
0

Procedura o pravosudnim izmjenama za Bushove vladavine

FENA
Patrick Leahy
Patrick Leahy
Odbor za pravosudne poslove američkoga Senata razmotrit će 4. marta mogućnost formiranja istražne komisije o pravosudnim izmjenama tokom godina Bushove administracije, izjavio je u srijedu predsjednik ovog odbora demokrata Patrick Leahy.

"Ne smijemo se bojati toga da shvatimo šta smo učinili ako želimo ostati oprezna nacija u odbrani, kako u oblasti nacionalne sigurnosti tako i u našem ustavu", rekao je senator Leawhy u svom govoru u Senatu.

Leahy je 9. januara izjavio da želi da se formira nezavisna komisija koja će istražiti odstupanja, posebno unutarnja, tokom Bushove administracije u okviru "njegovoga rata protiv terorizma".

"Ništa nije učinilo više štete statusu i moralnom autoritetu Amerike kao ono što smo otkrili tokom posljednjih osam godina, da smo napustili smo našu historijsku obavezu poštivanja ljudskih prava, prekoračivši zakonska ovlaštenja", argumentirao je Leahy.

Udruženja za odbranu ljudskih i parlamentarnih prava intenzivirala su od jesenas apele za otvaranjem istraga o telefonskim prisluškivanjima koje je odobrila izvršna vlast bez ovlaštenja pravosuđa i Kongresa, upotrebi mučenja tokom protuterorističkih saslušanja, pa čak i smjena devet glavnih tužilaca 2006. iz političkih razloga.