Svijet
0

Probuđeni italijanski duhovi prošlosti?

FENA
Rim je dobio novog gradonačelnika, 50-godišnjeg neofašistu Giannija Alemanna, koji je uvjerljivo pobijedio bivšeg gradonačelnika, političara lijevog centra, izvještava dopisnik Independenta.

Pobjeda Alemanna označila je ulazak u glavni grad politike paranoje prema strancima koja već odjekuje u mnogim drugim dijelovima zemlje i koja je do nedavno politički otpisanoj Sjevernoj ligi na parlamentarnim izborima donijela ogroman broj glasova.

Uvodničar Independenta ocjenjuje da, kako navodi, duhovi krajnje desnice u Italiji ponovo dižu glavu. Dolazak Giannija Alemanna na čelo gradskih vlasti u Rimu mora se sagledati u širem kontekstu.

Njegova stranka Nacionalni savez je partner u vladajućoj koaliciji Silvija Berlusconija koja je desnije orijetirana od prethodnih Berlusconijevih administracija.

Ta pobjeda, zaključuje autor redakcijskog komentara u Independentu, dodatno će učvrstiti Berlusconijevu vlast, no ona je istovremeno zadala težak udarac svima onima koji su se usudili da se ponadaju da je Italija zakopala svoje duhove ekstremne desnice.