|

Problemi s branom u SAD-u: Zbog erozije tla i pukotina evakuisano 200.000 ljudi

Problemi s branom u SAD-u: Zbog erozije tla i pukotina evakuisano 200.000 ljudi
134
Klix.ba
13.2.2017. u 15:55
32
komentara
134

dijeljenja
Erozija ispod pomoćnog objekta najveće brane u SAD-u i dalje prijeti da uzrokuje popuštanje konstrukcije i potopi dolinu u Californiji.
Gotovo 200.000 stanovnika nizvodno od kalifornijske brane na jezeru Oroville evakuisano je u ponedjeljak ujutro zbog bojazni od poplava uzrokovanih mogućim popuštanjem jednog od pomoćnih objekata brane.

Brana na rijeci Feather u Californiji proteklih je dana pretrpjela štetu na betonskom koritu, jednom od pomoćnih objekata koji služe za ispuštanje vode, na kojem je voda stvorila rupu, dok je vodostaj jezera koje je nastalo utjecajem hidroelektrane povećan zbog obilnih kiša.


Problem je kulminirao u posljednja 24 sata nakon što su službenici brane bili prisiljeni kontrolisano pustiti vodu preko drugog pomoćnog objekta predviđenog za hitne slučajeve, a sve kako bi popustio pritisak na oštećenom betonskom koritu za ispuštanje vode.

Korištenje drugog pomoćnog objekta uzrokovalo je eroziju i kontrolisano ispuštanje vode sad prijeti da ostane van domašaja upravljača brane ukoliko dođe do kolapsa betonske strukture.

Voda se trenutno ispušta preko betonskog korita na kojem je ranije nastala rupa koja je sada puno veća i koja također uzrokuje eroziju tla.


Treba napomenuti da glavni objekat hidroelektrane, brana Oroville, nije oštećen i da ne prijeti pucanjem. S druge strane, voda koja se mora ispustiti iz jezera kako ne bi došlo do opasnog prelijevanja u dolinu iznad koje se nalazi, pravi probleme zbog kojih je 200.000 građana nekoliko gradova moralo napustiti domove.

Evakuacija se odnosi na široko naseljeno područje na sjeveru Californije. Vlasti su organizovale prihvatilišta, a evakuisani su i zatvori.

Vlasti pored akcije evakuacije provode i akciju pokušaja začepljenja pukotine koja se izvodi angažovanjem helikoptera koji u nastalu rupu bacaju vreće kamenja. Pojedini zvaničnici upozoravaju da bi konstrukcija pomoćnog objekta mogla popustiti u sljedećih nekoliko sati.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...