Dallas
0

Problematične učenike puštali u kaveze da se bore

Sarajevo-x.com
Direktor škole "South Oak Cliff High School" i ostali uposlenici koji su zapravo trebali učenike podučiti lijepom ponašanju, te ih sprječavati u tučama, odlučili su se nemirne studente poslati u kaveze i pustiti ih da se u njima goloruki bore.

Prema podacima koji je dobio lokalni medij "The Dallas Morning" tuče u kavezima su bile česta pojava izmeđuu 2003 i 2005. godine. No, Donald Moten, tadašnji direktor ove škole u Dallasu, opovrgao je sve tužbe izrečene na njegov račun.

Ipak, Interni izvještaji do kojih su došli mediji ukazuju na to da su uposlenci ove srednje škole u Dallasu, uključujući i direktora, učenike "smirivali" tako što bi ih kada izazovu tuču poslali u kavez da tamo nastave borbu koju su započeli.

Unatoč dokazima o poticanju nasilja i kršenju osnovnih ljudskih prava protiv bivšeg direktora Motena i drugih uposlenika koji su učestvovali u ovome nikada nije podignuta optužnica.

"To je bila zabava u stilu gladijatora. Neposlušne učenike odvodili su u kaveze i puštali ih da se tuku", kazao je Frank Hammond bivšii uposlenik u srednjoj školi "South Oak Cliff High School".

Moten, koji je 2000. godine podnio ostavku na mjesto direktora škole, kaže da se takve stvari nisu dešavale za vrijeme njegovog mandata.

"To je barbarski čin. Takvo nešto je nemoguće u školi. Ne želim uopšte komentarisati, to se nije dogodilo i tačka", kazao je uzrujani Moten.

Lew Blackburn, povjerenik okruga Dallas, za "The Dallas Morning" je kazao da niko od njegovih kolega nije bio upoznat s ovim slučajem i da su o svemu saznali iz novina.

"Nevjerovatno je to da su odrasli ohrabrivali djecu da se tuku. Vlasti okruga Dallas će morati dobro ispitati šta se sve dešavalo", kazao je Blackburn.

Istražitelji su također, ustanovili da sigurnosne kamere pokrivaju i dio kaveza koji su smješteni u blizini svlačionica.

Oduzete su vrpcem, a na njima su pronađeni dokazi o postojanju borbi unutar kaveza. Na jednoj vrpci zabilježen je dio borbe dječaka u kavezima, ali je bivši direktor Moten primjetivši da se to snima, razbio sigurnosnu kameru.

"Ne znam o čemu pričate", bio je odgovor Motena na pitanje o incidentu.

Nije poznato radi čega ovaj slučaj nikada nije procesuiran, no prema rječima portparola policije u Dallasu, nikada nisu postojali jasni dokazi o takvim zbivanjima u školi s toga slučaj nije mogao ni biti procesuiran.