{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Problematična demokratija u Njemačkoj

F
2.9.2009. u 11:53
0
0
Problematična demokratija u Njemačkoj
0
Problematična demokratija u Njemačkoj
Dnevnik Financial Times u srijedu dovodi u pitanje stanje demokratije u Njemačkoj istakavši kako ima mnogo definicija demokratije, ali je u osnovi ideja da bi vlada trebala biti izabrana na osnovu volje birača iskazane putem glasačkih listića.
Regionalni izbori u Saarlandu i Thueringenu održani tokom proteklog vikenda pokazali su da u Njemačkoj nije tako, a to bi za manje od četiri sedmice mogli potvrditi i opći izbori.

I u Saarlandu i u Thueringenu rezultat glasanja je prilično jasan – vladajuća Kršćansko-demokratska unija, na čijem je čelu Angela Merkel, pretrpjela je ozbiljan poraz.

To međutim ne znači da je neće biti u regionalnoj vladi – štaviše, niko nema ideju kako će te buduće vlade izgledati, niti će to uskoro saznati, ističe Financial Times. Jedino što je sigurno jeste da birači na tok formiranja vlade više ne mogu uticati.

Stranke će sada kalkulirati i ulaziti u najrazličitije koalicije i sastav vlade ne mora imati nikakve veze s voljom birača. Proporcionalni izborni sistem u Njemačkoj narušen je do te mjere da su izbori postali skoro irelevantni, jer se vlada, i na saveznom i na regionalnom nivou, gradi kroz postizborne koalicije i kalkulacije.

To nije demokratija, smatra Financial Times i zaključuje da bi Njemačka što prije morala promijeniti svoj propali izborni sistem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: