Pukla cijev
3

Problem s letovima na Novom Zelandu zbog nedostatka goriva

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hiljade putnika je ostalo na aerodromu u Aucklandu na Novom Zelandu nakon što je došlo do nedostatka goriva zbog pucanja cijevi, piše BBC.
Oštećena cijev je jedini dovod goriva za avione, tako da je njeno puknuće uzrokovalo velike probleme. Očekuje se da će poteškoće trajati najmanje sedam dana, a popravke su več počele.

Rezerve goriva se racionalno raspoređuju, a avioni gorivo sipaju u Australiji ili u drugim zemljama kako bi bilo što manje problema s letovima.

Aerodrom u Aucklandu godišnje primi 18 miliona putnika, a sada je smanjio količinu goriva koje dostavljaju kompanije zadužene za transport i isporuku. Trenutno na aerodromu ima tek 30 posto goriva od ukupnog kapaciteta pa avioni na dugim letovima moraju dodatno stajati na aerodromima u Australiji i Pacifiku.

Samo danas su otkazani letovi za 2.000 putnika, a probleme su osjetile kompanije Air New Zealand, Qantas, Cathay Pacific i Emirates. Najmanje 27 međunarodnih i domaćih letova je otkazano.

Puknuće cijevi je uzrokovao bager u četvrtak, a od tada traju radovi kako bi se šteta sanirala. Potrebno je napraviti novi dio cijevi, što je komplikovano i opasno zbog obilne kiše. Radovi će trajati barem sedam dana, a normalizacija situacije se očekuje između 24. i 26. septembra.