Svijet
0

Problem narkotika obuzdan, ali ne i liječen

FENA
Direktor Ureda UN-a za borbu protiv narkotika i organiziranog kriminala (UNODC) Antonio Maria Costa izjavio je danas u Beču da je problem narkotika stavljen pod kontrolu, ali ne i riješen, i da je borbu protiv droga potrebno prilagoditi izazovima 21. stoljeća.

Costa je u obraćanju učesnicima 51. zasjedanja Komisije UN-a za borbu protiv narkotika (CND) rekao da je ograničena upotreba droge na pet posto odraslog svjetskog stanovništva, što je za pet do šest puta manje nego što ima ovisnika od duhana i alkohola.

Prema njegovim riječima, u svijetu je oko 25 miliona ovisnika od narkotika, odnosno 0,5 posto svjetskog stanovništva.

Costa je istakao da borbu protiv droga treba prilagoditi izazovima 21. stoljeća.

"Naučni podaci pokazuju da je ovisnost od droga bolest koja može i mora biti liječena. Ne postoje nikakve ideološke debate oko liječenja raka ili dijabetesa, ljevica i desnica nisu podijeljene oko potrebe liječenja tuberkuloze ili side. Zašto onda postoje politička oprečna mišljenja u vezi sa ovisnosti od droga", zapitao se direktor UNODC-a.

Costa je naglasio da prioritet država članica mora biti prevencija i liječenje ovisnosti od narkotika.

Istovremeno, Costa je ukazao na potrebu za većim sredstvima za razvoj projekata koji bi odgajivačima kanabisa, koke i opijuma u siromašnim zemljama pružili alternative da gaje neke druge kulture. On je zatražio veću pomoć za zemlje koje se nalaze na raskrsnici krijumčarenja droge.

Također je naveo da su ljudska prava ključni aspekt kontrole narkotika i s tim u vezi pozvao je države da obrate pažnju na kazne za krivična djela u vezi s narkoticima, jer, kako je rekao, "iako droge ubijaju, ne vjerujem da je potrebno da ubijamo zbog narkotika".

CND je izvršno tijelo unutar sistema UN-a koje se bavi problematikom narkotika u svijetu.