ICTY
0

Prlić traži privremeno puštanje na slobodu

FENA
Odbrana Jadranka Prlića zatražila je od Tribunala u Haagu (ICTY) da optuženog privremeno pusti na slobodu, javio je danas BIRN - Justice Report.

Jadranko Prlić, jedan od bivših zvaničnika takozvane hrvatske republike Herceg-Bosne kojem se trenutno sudi u Haagu, preko svog zastupnika zatražio je da bude pušten na slobodu do donošenja presude.

Prlić je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju zajedno sa Slobodanom Praljkom, Milivojem Petkovićem, Brunom Stojićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem optužen za učešće u ratnim zločinima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine, na području općina Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Prozor, Čapljina i Vareš.

Prlićeva odbrana zahtjev za privremeno puštanje bazira na činjenici da je to njegovo "fundamentalno ljudsko pravo".

"Zadržati Prlića u pritvoru kada to nije neophodno i kada postoje faktori u korist njegovog privremenog puštanja je u suprotnosti sa pretpostavkom nevinosti i krši njegovo pravo na pošteno suđenje", navodi se u zahtjevu.

Također stoji da je vrijeme koje je Prlić do sada proveo u pritvoru "bezrazložno dugo", te da krši njegova ljudska prava.

Optuženi se predao 5. aprila 2004. godine, od kada se nalazi u pritvoru u Scheveningenu.

Njegovi pravni zastupnici očekuju da će suđenje šestorki trajati "najmanje do maja 2010. godine".

"Prlić može efektivnije doprinijeti svojoj odbrani iz Hrvatske. Ako bude privremeno pušten, Prlić bi mogao pratiti suđenja putem interneta, te komunicirati sa svojim pravnim zastupnikom putem e-maila. Optuženi bi mogao doprinijeti svojoj odbrani provođenjem istraživanja putem interneta", navodi se u zahtjevu.

Uz zahtjev za privremeno puštanje, Prlićev pravni zastupnik je dostavio i "jamstvo za privremeno puštanje na slobodu", koje je dobio iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

"Vlada Republike Hrvatske će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osiguralo da se Prlić ponovo pojavi na suđenju, te da za vrijeme dok je pušten iz privora ni na koji način ne utječe i ne predstavlja opasnost za svjedoke, žrtve ili druge osobe", navodi se u ovom dokumentu.

Suđenje šestorki počelo je u aprilu 2006. godine, a Tužilaštvo je završilo sa izvođenjem svojih dokaza u januaru 2008. godine.

U ovom periodu svi optuženi su po nekoliko puta privremeno boravili na slobodi.

Odbrane su svoj dokazni postupak počele u maju 2008. godine.