Hashim Thaqi
0

Priznanje Crne Gore i Makedonije važan doprinos miru i stabilnosti

FENA
Kosovski premijer Hashim Thaqi izrazio je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Prištini zahvalnost vladama Crne Gore i Makedonije na jučerašnjem priznanju neovisnosti Kosova, ocijenivši kako je ta odluka dviju susjednih zemalja važan doprinos miru i stabilnosti u regiji i integracijskim procesima svih triju država u euroatlantske strukture.

"Kosovo će graditi odlične odnose sa svim zemljama regije i od sada će razvijati konkretnu suradnju s Crnom Gorom i Makedonijom kao suverena i neovisna država, na bilateralnom i na multilateralnom planu. Kosovo kao država teži i spremno je razvijati i odnose suradnje sa Srbijom, kao dviju neovisnih zemalja, u interesu obiju zemalja i naroda", istaknuo je Thaqi.

Kosovski premijer izrazio je optimizam u vezi s novim priznanjima neovisnosti Kosova.

Kosovska skupština također je u petak, na početku sjednice, pozdravila jučerašnje odluke Crne Gore i Makedonije o priznanju neovisnosti. Predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi rekao je da ove odluke dokazuju da proces ocjenjivanja legalnosti proglašenja neovisnosti u Međunarodnom sudu pravde neće naštetiti procesu međunarodnog priznanja Kosova.

Svi kosovski dnevnici na albanskome na prvim stranicama objavljuju šire informacije o priznanju od strane Crne Gore i Makedonije ističući kako ta dva priznanja jačaju mir i stabilnost na Kosovu i u široj regiji.

Elektronički mediji prenose ocjene analitičara u Prištini prema kojima je riječ o vrlo značajnim odlukama koje dokazuju da vlada logika suradnje i prihvaćanja realnosti na Balkanu. Priznanje Kosova od strane ovih dviju susjednih zemalja tim je značajnije kada se zna da su Crna Gora i Makedonija bile pod snažnim pritiskom Srbije tijekom svojih procesa stjecanja neovisnosti, posebice Crna Gora, navode kosovski analitičari.