Kirgistan
0

Privremena vlada razmatra hapšenje svrgnutog predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kirgistanska privremena vlada razmatra mogućnost hapšenja svrgnutog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva da bi mu se sudilo zbog smrti 81 osobe tokom protesta koji je doveo do njegove smjene.

"Bakijev mora da shvati da je satjeran u ćorsokak. Kada bude uhapšen bit će moguće da se sprovede istraga i da bude ispitan u okviru zakona. Ono što je on uradio zahtijeva ozbiljno suđenje", kazala je u intervjuu za Rojters lider privremene kirgijske vlade Roza Otunbajeva.

Otunbajeva je dodala da njena vlada ne može garantirati bezbjednost Bakijevu protiv onih koji traže osvetu, prije svega rođaka i prijatelja ubijenih.

Dodala je da još nisu počeli pregovori sa Bakijevim, ali da očekuje njegovu dobrovoljnu predaju privremenoj vladi koja protiv njega neće koristiti silu.

Nalozi za hapšenje već su izdati za mnoge Bakijeve rođake i saradnike, između ostalog za njegovu braću i sina.

Bakijev je u današnjoj izjavi za britansku agenciju naveo da neće dati ostavku i da bi svaki pokušaj njegovog ubistva izazvao krvoproliće u zemlji.

Kazao je dodao da je spreman na razgovore sa samoproklamovanom vladom, ali da njen legitimitet ne priznaje.

Kurmanbek Bakijev, koji se povukao u rodni kraj Džalalabad na jugu Kirgistana, odbacio je optužbe da je naredio vojnicima da pucaju na demonstrante u Biškeku 7. aprila.

Bakijev je izjavu za Rojters dao u šatoru čija lokacija nije navedena.