Svijet
0

Privatna dokumentacija Martina Luthera Kinga na aukciji

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Svijetlozelena mapa sadrži privatna pisma i bilješke borca za ljudska prava, Martina Luthera Kinga. Mapa sa svim sadržajem bit će na aukciji za dvije sedmice u Galeriji 63 u Atlanti, dok King centar želi da se prodaja zaustavi.

Predsjednik King centra, Isaac Newton Farris izjavio je da nije imao pojma da ta dokumentacija uopće postoji.

"U slučaju da gospođa posjeduje uvjerenje da je ta dokumentacija njena onda je uredu, u suprotnom, ti zapisi vlasništvo su King centra", rekao je Farris i dodao da nastoje dobiti što više informacija u vezi s tim.

Kolekcija Kingovih bilješki i pisama bila je u podrumu jednog njegovog prijatelja u posljednjih 40 godina. Žena koja ih sada posjeduje, tvrdi da je dobila dokumentaciju kao isplatu duga koji joj je platila jedna radiostanica,izjavili su iz Galerije 63 u Atlanti gdje će se aukcija i održati.

Na web stranici Galerije 63 dokumentaciju opisuju kao kolekciju od 25 do sada nepoznatih bilješki i privatnih pisama koji potiču iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Kolekciju još uvijek nisu procjenjivali stručnjaci, ali vlasnik galerije Paul Brown kaže da očekuje da će dokumentacija dostići cijenu između 100.000 i 300.000 dolara.

Brown je naglasio da već ima mnogo ponuda za kolekciju. No, nije želio govoriti o imenima. Samo je dodao da su zainteresirani predstavnici obrazovnih institucija i nekoliko poznatih kolekcionara. Nije želio otkriti ni identitet vlasnice kolekcije, ali je rekao da je on Kingova prijateljica iz djetinjstva.

Porodica Martina Luthera je nedavno prodala obimnu kolekciju njegove dokumentacije Gradskoj upravi u Atlanti za 32 miliona dolara.

Danas je 39 godišnjica Kingove smrti. Ubijen je kada je imao samo 39 godina. Pogodio ga je snajper dok je stajao na balkonu Lorraine Motela u Memfisu i držao govor.