Španija
0

Pritvor za 13 ruskih mafijaša

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudija španskoga Nacionalnog suda Baltasar Garson odredio je pritvor za 13 ljudi koji su osumnjičeni da pripadaju jednoj od četiri najveće grupe ruske mafije u svijetu.

Dvoje uhapšenih, Leonid Kazin i Zana Gavrilernkova, bit će pušteno uz kauciju, ali Garson smatra da postoji dovoljno dokaza da se protiv njih podigne optužnica, javila je ruska agencija Itar-Tass.

Kazin i Gavrilernkova sumnjiče se za krijumčarenje oružja i droge, pranje novca, iznudu i podmićivanje lokalnih zvaničnika u Španiji.

Sudija Garson u utorak je saslušao i dva španska advokata osumnjičena za pranje novca, zajedno sa članovima ruske mafije.

Španska policija je u petak izvršila pretres više desetaka vila, uglavnom na obali Mediterana, između Malage i Valencije, i u toj akciji uhapsila 13 osumnjičenih pripadnika ruske mafije.

Policijska akcija je započela nakon što je provjereno više od 500 bankovnih računa na kojima je bilo nekoliko desetaka miliona eura.

Operacija je provedena uz blisku saradnju s policijskim službama Njemačke, Švicarske, Sjedinjenih Država i još nekih zemalja.

Tužilaštvo je saopćilo da su uhapšeni živjeli u Španiji odakle su upravljali kriminalnim aktivnostima u Rusiji, više zemalja Evropske unije i SAD-u.