Svijet
0

Pritisak na Iran da ogovori na pitanja IAEA-e

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pariz, London i Berlin uputili su u srijedu hitan poziv Teheranu da konačno odgovori na sva pitanja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o svom kontroverznom nuklearnom programu.

"Pozivamo Iran da pruži sve neophodne informacije te da dozvoli svaki pristup ljudstvu, dokumentima i instalacijama, kako je zatražila IAEA", rekao je francuski ambasador pri UN-ovoj agenciji Francois-Xavier Deniau (Fransoa-Gzavije Denio) pred Vijećem guvernera IAEA-e, okupljenom od ponedjeljka u Beču.

"To, ustvari, predstavlja jedinu mogućnost da IAEA odredi prirodu iranskoga nuklearnoga programa", dodao je on u svom govoru, čiju je kopiju dobio AFP.

U svom posljednjem izvještaju, objavljenom 26. maja, uvredljivijem nego obično, IAEA je objavila da Iran ne poštuje zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a, te ga poziva da odgovori na "alarmirajuće" dokumente, koji nagovještavaju da je Iran u prošlosti nastojao da se domogne atomske bombe.

Generalni direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei zahtijevao je u ponedjeljak "kompletna objašnjenja" Irana o njegovom kontroverznom nuklearnom programu.