Hannes Swoboda
0

Pristupanje EU-u nastavlja se, neovisno o procesima u EU

FENA
Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji ovisi o procesima i u Uniji i u Hrvatskoj, a oni ne bi trebali ovisiti jedni o drugima, izjavio je u četvrtak u Zagrebu izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

"Želimo da svi elementi uspiju, no, po mome osobnom mišljenju, ne želimo da jedan ovisi o drugome", rekao je Swoboda na konferenciji za novinare nakon sastanka s čelnicima Vlade.

Swoboda, koji boravi u posjetu Zagrebu, razgovarao je s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem o pristupanju Hrvatske EU-u, restrukturiranju brodogradnje i neriješenim graničnim sporovima sa Slovenijom.

Po njegovim riječima, približavanje Zagreba EU-u ovisi o pristupnim pregovorima, reformama u Hrvatskoj i reformama unutar EU-a, posebno nakon irskog "ne" Lisabonskom ugovoru.

"Irsko 'ne' ne bi trebalo značiti 'ne' reformama u Hrvatskoj i 'ne' pristupnim pregovorima. Nemojte stati, nemojte usporiti reforme, to je proces koji teče samostalno", naglasio je dužnosnik Europskog parlamenta.

Istaknuvši da nema odgode ciljanog datuma za dovršetak pregovora, a to je 2009. godina, Swoboda je rekao da će Hrvatskoj nakon toga trebati još neko vrijeme za "puno članstvo". Time je pojasnio svoju izjavu iz Splita u kojoj je u srijedu spomenuo 2012. godinu kako moguću godinu ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Unije 27 europskih država.

Jandroković je ocijenio da Hrvatska ima "realne izglede" i da će "najvjerojatnije" dovršiti pregovore do jeseni iduće godine.

"Sva tri procesa trebala bi biti završena do jeseni 2009. godine. Čini nam se da su stvari pod kontrolom i možemo biti zadovoljni onime što se događa", rekao je šef hrvatske diplomacije.

Tema razgovora s hrvatskim dužnosnicima bilo je i restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta, pri čemu je Swoboda naglasio da nije stvar u ispunjavanju uvjeta EU-a, nego u tome da ta grana industrije bude kompetitivna na europskom tržištu.

"Pritom će biti žrtava, no učinit ćemo sve da dobijete dovoljno vremena, da ljudi koji izgube posao nađu neki drugi", naglasio je Swoboda.

"Cilj nije uništiti brodogradnju, nego je učiniti što kompetitivnijom u budućnosti", dodao je on.

Jandroković je informirao Swobodu i o hrvatskim stavovima oko rješenja graničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali. Rekao je kako se nada da će s Ljubljanom vrlo skoro postići sporazum o izlasku pred međunarodno pravosudno tijelo koje bi dalo pravorijek, a kojeg bi prihvatili parlamenti obiju država.