Kosovo
0

Prištinski tim: Pregovori nisu donijeli prihvatljiv rezultat

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pregovarački tim Prištine je saopćio danas da pregovori o budućem statusu Kosova pod posredstvom "trojke", u kojoj su predstavnici SAD-a, Evropske unije i Rusije, "nisu donijeli nikakav rezultat prihvatljiv za Prištinu i Beograd".

U saopćenju je navedeno da je taj tim spreman da "ostvari sve obaveze na osnovu prijedloga međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova".

"Prijedlog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, uključujući i preporuke o nadgledanoj nezavisnosti, kao i paket mjera za zaštitu manjina na Kosovu, predstavlja solidnu osnovu za vođenje Kosova i regiona prema svijetloj euroatlantskoj perspektivi", dodaje se u saopćenju.

U saopćenju je navedeno i da Priština "ponavlja ranije izrečenu bezuslovnu obavezu i opredjeljenje da se ne koristi nasilje, prijetnje ili zastrašivanje".

"To opredjeljenje ponavljamo i danas, još jednom obavezujući se da ćemo učiniti sve u okviru naših mogućnosti da obezbijedimo da bezbjednosna situacija na Kosovu ostane mirna", zaključuje se u saopćenju, prenosi Tanjug.