Svijet
0

Priština: Tači premijer, Sejdiu predsjednik, Srbima dva ministarstva

FENA
Predsjednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači i predsjednik Demokratskog saveza Kosova Fatmir Sejdiu danas su potpisali koalicioni sporazum kojim je predviđeno da Sejdiju u narednih pet godina bude predsjednik Kosova, a Tači premijer.

Sporazumom, potpisanim u Prištini, predviđeno je da iz redova DPK-a bude izabran predsjednik Skupštine kao i da ta stranka dobije sedam od 15 ministarstava, dok će DSK-u pripasti pet ministarskih mjesta, javili su elektronski mediji na albanskom jeziku.

Pripadnici manjinskih zajednica dobit će tri ministarstva dok će DPK i DSK imati po jednog zamjenika premijera Kosova, navodi se u koalicionom sporazumu. Srbima će pripasti dva ministarstva - rada i socijalnog staranja i za povratak i etničke zajednice, dok će ostale manjine dobiti ministarstvo za ekologiju i ruralni razvoj.

Tokom potpisivanja koalicionog sporazuma nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima za ministarstva, a mandatar Tači će se tokom sutrašnjeg dana sastati sa predstavnicma manjinskih zajednica, nakon čega će predložiti ministre.

Dogovoreno je i da se u nastavku konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, koja će se održati u srijedu, u paketu glasa za predsjednika i predsjedništvo Skupštine, kao i predsjednika Kosova, premijera i Vladu Kosova.

U opoziciji ostaju Alijansa "Novo Kosovo" Bedžeta Pacolija, Demokratski savez Dardanije Nedžada Dacija i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.