Svijet
0

Priština: Ceku iznio primjedbe na prijedlog trojke o statusu

FENA
Za kosovsku stranu prihvatljiv je dokument pregovaračke "trojke" Kontaktne skupine od 14 točaka jedino ako odnose između Kosova i Srbije uređuje kao odnose između dviju država, izjavio je u utorak kosovski premijer Agim Ceku.

Ističući da kosovska strana ima mnogo primjedbi na dokument koji je "trojka" predstavila 22. listopada u Beču, Ceku je nakon današnje sjednice Skupštine Kosova novinarima izjavio da će kosovska strana tražiti od međunarodne zajednice da primjedbe Prištine uđu u predloženi dokument.

"Naše se primjedbe uglavnom odnose na jasnoću dokumenta. Dokument je prvo predložio posebne odnose sa Srbijoma a mi smo rekli da to nije potrebno i da odnose treba definirati kao normalne. Dokument govori o Prištini i Beogradu, a mi smo zatražili da govori o Srbiji i Kosovu, kao o dvjema državama", rekao je Ceku.

U dokumentu se navodi da nema povratka na stanje od 1999. godine, rekao je Ceku i dodao da je kosovska strana posebno inzistirala na tome da se precizira kako nema podjele Kosova.

"U dokumentu se kaže da Srbija neće ometati Kosovo pri učlanjenju u međunarodne institucije, no mi smo rekli da se to podrazumijeva i da stoga ne treba biti navedeno u dokumentu", rekao je Ceku.

On je također iznio kosovsko stajalište da je suvišno spominjati suradnju Beograda i Prištine u novčanom i bankarskom području jer je riječ o suverenim pitanjima Kosova.

Govoreći o nastavku pregovora o statusu Kosova Ceku je rekao da se čine napori kako bi se postigao konsenzus o priznavanju neovisnosti Kosova na osnovi plana Marttija Ahtisaarija.

"Neovisnost Kosova nema alternativu. Riječ je o neovisnosti na osnovi Ahtisaarijeva plana, koja bi na početku bila nadzirana, s jamstvima za manjinske zajednice, i o neovisnosti u okviru postojećih granica", rekao je kosovski premijer Agim Ceku.