{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Priština: Ceku iznio primjedbe na prijedlog trojke o statusu

F
30.10.2007. u 18:10
0
0
Priština: Ceku iznio primjedbe na prijedlog trojke o statusu
0
Priština: Ceku iznio primjedbe na prijedlog trojke o statusu
Za kosovsku stranu prihvatljiv je dokument pregovaračke "trojke" Kontaktne skupine od 14 točaka jedino ako odnose između Kosova i Srbije uređuje kao odnose između dviju država, izjavio je u utorak kosovski premijer Agim Ceku.
Ističući da kosovska strana ima mnogo primjedbi na dokument koji je "trojka" predstavila 22. listopada u Beču, Ceku je nakon današnje sjednice Skupštine Kosova novinarima izjavio da će kosovska strana tražiti od međunarodne zajednice da primjedbe Prištine uđu u predloženi dokument.

"Naše se primjedbe uglavnom odnose na jasnoću dokumenta. Dokument je prvo predložio posebne odnose sa Srbijoma a mi smo rekli da to nije potrebno i da odnose treba definirati kao normalne. Dokument govori o Prištini i Beogradu, a mi smo zatražili da govori o Srbiji i Kosovu, kao o dvjema državama", rekao je Ceku.

U dokumentu se navodi da nema povratka na stanje od 1999. godine, rekao je Ceku i dodao da je kosovska strana posebno inzistirala na tome da se precizira kako nema podjele Kosova.

"U dokumentu se kaže da Srbija neće ometati Kosovo pri učlanjenju u međunarodne institucije, no mi smo rekli da se to podrazumijeva i da stoga ne treba biti navedeno u dokumentu", rekao je Ceku.

On je također iznio kosovsko stajalište da je suvišno spominjati suradnju Beograda i Prištine u novčanom i bankarskom području jer je riječ o suverenim pitanjima Kosova.

Govoreći o nastavku pregovora o statusu Kosova Ceku je rekao da se čine napori kako bi se postigao konsenzus o priznavanju neovisnosti Kosova na osnovi plana Marttija Ahtisaarija.

"Neovisnost Kosova nema alternativu. Riječ je o neovisnosti na osnovi Ahtisaarijeva plana, koja bi na početku bila nadzirana, s jamstvima za manjinske zajednice, i o neovisnosti u okviru postojećih granica", rekao je kosovski premijer Agim Ceku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: